Tesla spolupracuje s externými firmami na megavýkonnom nabíjaní pre ťahač Semi

Elektrický ťahač Tesla Semi by sa mal dostať do sériovej výroby budúci rok. Doposiaľ však nebolo jasné, kde sa budú tieto ťahače nabíjať. Dnes vieme, že firma spolupracuje s externými firmami na megavýkonnom nabíjacom štandarde.

Tesla Semi bol predstavený ešte v roku 2017 spolu so superšportovým modelom Roadster. Podľa pôvodných vyjadrení Tesly mali byť oba modely už dávno v sériovej výrobe. Nezodpovedanou otázkou však bolo nabíjanie tohto ťažkotonážneho elektrického vozidla. Bude doňho montovať nové batérie 4680 s vysokým obsahom niklu.

Pre diaľkový transport 40-tonového nákladu potrebuje elektrický ťahač obrovskú kapacitu batérií a pre čo najkratšie nabíjanie. Potrebuje výkon niekoľkonásobne vyšší ako pri nabíjaní osobných elektromobilov. Očakáva sa inštalovanie nových staníc Tesla “Megacharger” s výkonom až 1 MW.

Súvisiacie články
Nabíjanie Tesla Semi pomocou viacerých káblov na stanici Supercharger (Foto: Electrek)

Prototypy Tesla Semi jazdili po Spojených štátoch a testovali sa na rôznych miestach. Nabíjali sa na klasických staniciach Supercharger so zariadením, ktoré spojilo viacero nabíjacích káblov do jedného.

Jerome Guillen, manažér Tesy zodpovedný za vývoj Semi povedal v konferenčnom hovore:

“Pokračujeme vo vývoji Tesla Semi. 350 kW nabíjanie nebude postačovať. Potrebujeme niečo omnoho výkonnejšie. Pracujeme s externými spoločnosťami na vytvorení nového štandardu nabíjania (ťahačov), ktorý bude môcť byť nainštalovaný u všetých zákazníkov. Musíme vynájsť niečo nové, čo dnes neexistuje. Snažíme sa vytvoriť systém prospešný pre všetkých.”

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.