2019 Tesla Impact Report: Zdieľanie vozidla a dlhá životnosť radikálne znižujú množstvo emisií

Tesla zverejnila svoj druhý “impact report”. Hlbšie sa v ňom venuje emisiám elektromobilov za celý ich životný cyklus a ich efektivite. Pozrite si zaujímavé dáta.

Prvý takýto report Tesla zverejnila v roku 2018. Jeho cieľom bolo kvantifikovanie vplyvu jej produktov a aktivít na životné prostredie a na obyvateľstvo. V správe za rok 2019 zverejňuje omnoho podrobnejšie a obšírnejšie dáta.

Tesla v ňom píše, že transparentnosť je dôležitá pre jej zákazníkov, akcionárov, zamestnancov. Mnohé evnoronmentálne reporty sa sústreďujú na emisie výrobnej fázy produktu a snažia sa odhadnúť budúce spotreby energií.

Podiel globálnych emisií podľa sektora ekonomiky (Zdroj: World Resources Institute)

Správa Tesly sa sústreďuje na environmentálny vplyv dnes. Najväčšia časť emisií produktu nastáva vo fáze jeho používania (v tomto prípade automobilu).

V nasledujúcej infografike Tesla porovnáva priemerné množstvo výrobných emisií a emisií za celý životný cyklus priemerného stredne veľkého spaľovacieho vozidla a Tesly Model 3. Emisie Modelu 3 ďalej porovnáva so solárnym a sietovým zdrojom energie a spôsobmi využitia – individuálne využitie a zdieľanie 1 vozidla s inými používateľmi.

Súvisiacie články

Zdieľanie elektromobilov chce Tesla zaviesť v rámci konceptu Robotaxi, pričom si majiteľ vozidla bude môcť takýmto spôsobom zarobit peniaze vzedy, keď ho nepoužíva.

Priemerné množstvo emisií za životný cyklus vozidla Tesla (Zdroj: Tesla Impact Report)

V ďalšej infografike Tesla ukazuje, aké kriticky dôležité sú pre znižovanie životných emsií faktory ako životnosť vozidla a jeho používanie. Teoretický príklad mimoriadne odolného a spoľahlivého vozidla so zdieľaným využitím znižuje emisie elektromobilu na minimum.

Práve k tomuto konceptu sa chce eventuálne dostať Tesla. Známa je odolnosť elektromotorov Tesly Model 3, ktoré sú navrhnuté tak ako pre nákladný kamión a vydržia nájazd až milión km bez problémov. Ďalším dôkazom spoľahlivosti vozidiel Tesla je doživotná záruka na pohonné ústrojenstvo a množstvo prípadov majiteľov a taxikárov, ktorí už na Tesle stihli najazdiť sj viac ako pol milióna km.

Vplyv životnosti vozidla na množstvo vyprodukovaných emisií (2019 Tesla Impact Report)

Celý 2019 Tesla Impact Report si pozrite na tomto odkaze.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.