Tesla zverejnila dlhodobú degradáciu svojich batérií. Nie všetky verzie degradujú rovnako

Tesla Model S Model X

Tesla ukázala údaje degradácie kapacity batérií svojich vozidiel. Faktormi boli nájazd vozidla a počet nabíjacích cyklov. Z grafov vyplýva, že nie všetky batériové moduly majú rovnaké tempo degradácie.

Degradácia kapacity batérie sa definuje ako strata kapacity a dojazdu v čase so stúpajúcim počtom najazdených kilometrov. Videl sme množstvo podobných grafov od samotných majiteľov vozidiel, no takmer žiadne priamo od Tesly.

Graf Tesly publikovaný v správe 2019 Tesla Impact Report zobrazuje degradáciu batérií Modelu S a Modelu X do 200-tisíc najazdených míľ (322 000 km). V rozsahu počtu km 150-200 tisíc míľ ide o 10-15% degradáciu.

Degradácia batérií Tesla podľa najazdených km (Zdroj: 2019 Tesla Impact Report)

Tieto údaje sedia s väčšinou dát od majiteľov Tesiel na internetových fórach. Neplatí to však pre všetky verzie batériových modulov. Tesle v roku 2017 unikli dáta o degradácii batérií jej vlajkovývh lodí.

Degradácia rôznych batérií

Tesly Model S/X s 90 kWh batériami podľa portálu Electrek degradujú kapacitu batérie omnoho rýchlejšie ako 85 kWh batérie.

Súvisiacie články

Portál Electrek zverejnil graf týchto údajov podľa dôveryhodného zdroja z prostredia spoločnosti Tesla. Každý bod v grafe reprezentuje majiteľa Tesly Model S alebo Model X z konca roka 2017, zelené body reprezentujú 90 kWh batérie a modré body 85 kWh batérie. Ide o desaťtisíce bodov priamo z databázy Tesly.

Degradácia batérií vozidiel Tesla Model S a Model X (Dáta: Tesla, Graf: Electrek)

Na osi Y môžeme vidieť aktuálnu použiteľnú kapacitu batérie extrahovanú priamo zo systému riadenia batérie (battery management system) z týchto vozidiel. Na osi X vidíme celkovú spotrebu energie odkedy bolo vozidlo nové.

Podľa grafu (údaje z databázy Tesly) stráca vozidlo s 90 kWh batériou až 6 kWh kapacity po každých 20-tisíc spotrebovaných kilowatthodín alebo 235 nabíjacích cykloch. V najazdených km to znamená približne 96 500 km. V prípade 85 kWh batérie si vozidlá po 20 000 spotrebovaných kWh musia vystačiť s približne so 77 kWh kapacitou. 90 kWh sa degraduje takmer dvakrát rýchlejšie ako batéria o kapacite 85 kWh.

Chcete sa dozvedieť viac info o batériách Tesly? Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame.


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.