Ioniq 5: Symbióza špičkových technológií

S nápadom Robotaxi prišiel už aj Hyundai | Foto: Hyundai

Ak by niekto štatisticky preskúmal početnosť výskytu priam magického slova mobilita v automobilovom priemysle, iste by sa dostal k čarovným číslam.

My však isto-iste vieme, že tento technický termín veľmi často zaznieval na IAA Mobility 2021 v Mníchove. A najmä na stánku automobilky Hyundai, ktorá k vynikajúco štylisticky poňatým vozidlám pridala aj doslova bájny kus technického kumštu. O čom bude reč? Predsa o čerstvej hviezde, elektricky poháňanom automobile IONIQ 5. To však ešte nie je všetko! Najaktuálnejšie predstavenou novou pridanou hodnotou je pri tomto elegánovi verzia Robotaxi, ktorá v sebe skrýva projekt vozidla s autonómnou úrovňou 4 (SAE).

Inteligentná, bezpečná a ekologická doprava

Keď sa spojí kumšt dvoch protagonistov pokroku, môžeme sa pozrieť aj do budúcnosti. Nie inak je tomu aj v prípade robotického, samostatne (bez vodiča) jazdiaceho taxíka. Ruku k dielu priložil svetový líder vo výskume a vývoji autonómnych technológií, spoločnosť Motional. Samozrejme, základ poskytla skupina Hyundai Motor Group.

IONIQ 5 Robotaxi je prvým úžitkovým vozidlom spoločnosti Motional a predstavuje zásadný míľnik v plánoch spoločnosti. Spustenie prepravy cestujúcich v robotaxíku IONIQ 5 je naplánované na rok 2023, a do tejto prevádzky sa svojim know-how zapojí aj spoločnosť Lyft.

Foto: Hyundai

Svet v budúcnosti

Fakt, že ide o výnimočný automobil, naznačuje už vonkajší dizajn. Zvýrazňuje ho exteriérová sada snímačov, ktorých je viac ako 30. Toto zoskupenie sa skladá z kamier, radarov a lidarov, pričom poskytuje 360-stupňové snímanie okolia, obraz vo vysokom rozlíšení a detekciu objektov s extrémne dlhým dosahom zaručujúcu bezpečnú autonómnu prevádzku v rôznych prostrediach jazdy.Ako sme už naznačili, Robotaxi nesie na svojej palube taktiež osvedčenú a dômyselnú autonómnu technológiu spoločnosti Motional. Patria do nej pokročilé systémy strojového učenia (machine learning), vyšperkované na základe údajov zbieraných počas desaťročí z reálneho sveta, ktoré vozidlu umožňujú bezpečnú navigáciu v náročných a zložitých jazdných situáciách.

Súvisiacie články

Vynikajúce úžitkové vlastnosti

IONIQ 5 Robotaxi je postavený na skupinovej platforme E-GMP a zaisťuje ultrarýchle nabíjanie a jazdu na dlhé vzdialenosti, čo umožňuje maximálne využitie flotily robotaxi spoločnosti Motional. Interiér vytvára cestujúcim priestranné a pohodlné miesto na prácu, či relax počas jazdy bez vodiča. Interiér bude tiež vybavený sadou rozhraní, ktoré cestujúcim umožnia počas jazdy intuitívne komunikovať s vozidlom, napríklad určiť nový bod na zastavenie. Veľká pozornosť sa v celom vozidle venovala bezpečnosti a pohodliu cestujúcich.

V každej funkcii, ako je navigácia, riadenie, brzdenie a výkon, existuje niekoľko bezpečnostných funkcií navyše, ktoré vždy zaisťujú bezpečnú a plynulú jazdu. Dôležité taktiež je to, že spoločnosť Motional bude schopná poskytnúť pomoc vozidlu na diaľku v prípade vzniku neobvyklej situácie, napríklad pri výstavbe cesty alebo záplave. V takom prípade sa môže operátor Motional k vozidlu na diaľku okamžite pripojiť a nasmerovať ho na novú cestu.

Foto: Hyundai

Pohľad zvnútra

„Robotaxi predstavuje víziu spoločnosti Motional o budúcnosti jazdy bez vodiča, ktorá sa stane realitou,“ povedal Karl Iagnemma, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Motional. „Prostredníctvom nášho strategického partnerstva so spoločnosťami Hyundai Motor Group a Aptiv máme v celom procese vývoja vozidla bezkonkurenčné odborné znalosti z oblasti automobilového a softvérového priemyslu.

Táto hlboká spolupráca nám umožňuje vyrobiť robotický taxík, ktorý je vysoko bezpečný a spoľahlivý a je nákladovo optimalizovaný pre globálnu výrobu. Zameriavame sa na masovú komercializáciu a na tento účel je IONIQ 5 Robotaxi vyrobený.“ A my dodávame, že spoločnosť Aptiv je globálnym lídrom v oblasti priemyselných technológií v oblasti pokročilej bezpečnosti, elektrifikácie a konektivity vozidiel.

Foto: Hyundai

Neďaleká budúcnosť

Spojenie IONIQ 5 Robotaxi s technológiou autonómneho riadenia spoločnosti Motional predstavuje významný míľnik na ceste ku komercializácii robotických taxíkov. Ďalšia fáza aktivít prostredníctvom sietí Lyft a Via, teda prevádzka úplne bez vodiča, sa spustí v roku 2023. Robotaxík IONIQ 5 bude do prevádzky nasadený na viacerých trhoch v USA, čo bude znamenať zlom v technológii jazdy bez vodiča a položí základ pre to, aby sa robotické autonómne taxíky stali celosvetovou realitou.

Náš tip
Hyundai IONIQ 5 zahviezdil na Salóne elektromobilov v Košiciach
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.