Rivian odsunul výrobu pickupu aj SUV. Výroba dodávok pre Amazon je priorita

Po uzavretí fabriky v Illinois kvôli pandémii Rivian opäť otvoril svoje brány. Výsledkom je, že pickup R1T aj SUV R1S prídu na trh o niečo neskôr. Termín výroby elektrických dodávok pre Amazon však ostal nezmenený.

Rivian kúpil starú fabriku v meste Normal, Illinois od automobilky Mitsubishi. Pandémia však práce vo fabrike spomalila a firma potvrdila portálu Electrek štart výroby až v roku 2021 namiesto 2020.

Priorita je Amazon

V roku 2019 dostal Rivian obrovskú finančnú injekciu od svetového giganta v e-commerce Amazon. Išlo o sumu 700 mil. USD a neskôr Amazon oznámil, že od startupu nakúpi až 100 tisíc elektrických dodávok na doručovanie balíkov.

Ide o najväčšiu dodávku elektrických doručovacích vozidiel v histórii. Amazon ráta s tým, že prvých 10 tisíc dodávok už bude v službe do konca roka 2022. Do roku 2030 chcú mať na cestách všetkých 100 tisíc dodávok, čo ušetrí milióny kubických ton CO2.

Súvisiacie články
Rivian elektrická doručovacia dodávka (Zdroj: Amazon)

CEO Rivianu RJ Scaringe oznámil, že priroritou bola bezpečnosť a blaho zamestnancov. Zdôrazňuje však, že jeho tím sa dokázal veľmi inovatívne prispôsobiť a pracovať digitálnou formou aj počas opatrení.

Inovatívne a dobrodružné

Vozidlá Rivian R1T a R1S budú skutočne inovatívne. Má ísť o elektromobily pre dobrodruhov, s výbavou na kemping, na spánok v prírode so skvelými off-road jazdnými vlastnosťami.

Pickup R1T sa bude vedieť vďaka elektromotorom v kolesách otočiť o 180° na mieste. Funkcia sa volá tank turn. Obidva modely Rivianu budú fungovať aj ako mobilné power banky s kapacitou vlastnej batérie až 180 kWh. O laboratóriu pre vývoj batérií Rivianu si prečítajte v tomto článku.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.