Poprad zaradí do MHD prvý slovenský plne elektrický autobus. Stojí za ním Troliga Bus

MHD Poprad uvedie do prevádzky prvý slovenský plne elektrický autobus. Stojí za ním spoločnosť Troliga Bus so svojim konceptom Leonis Electric.

Elektrobus Leonis Electric ako taký bol predstavený ešte v októbri minulého roka na veľtrhu autobusových výrobcov Busworld v belgickom meste Kortrijk. Spoločnosť Troliga Bus, ktorá za týmto vozidlom stojí, zvolila pár rozumných kompromisov. Koncept skeletu Leonis Electric so slovenským dizajnom exteriéru a interiéru dopĺňa o komponenty od európskych spoločností.  Batérie následne pochádzajú od juhokórejského koncernu Samsung. Slovenský elektrobus vyrábaný v Levoči poháňa náprava s bezprevodovým elektrickým pohonom ZA Wheel od nemeckej spoločnosti Ziehl-Abegg.

Náš tip
MESTO KOŠICE KÚPILO 9 NOVÝCH ELEKTRICKÝCH AUTOBUSOV SOR EBN 11

Leonis Electric a MHD Poprad

“Autobus bol testovaný v hornatom teréne v plnom zaťažení, v lete aj v zime, a dokáže jazdiť v teplotách od mínus 40 do plus 60 stupňov Celzia, takže zvládne aj extrémnejšie poveternostné podmienky. Vývoj prvého typu, ktorý bude jazdiť v Poprade, trval dva roky, k dispozícii je už aj druhý typ, ktorý prešiel určitými úpravami,” – uviedol na tlačovej konferencii v Poprade obchodný riaditeľ spoločnosti Troliga Bus Branislav Mitrovčák.

Nový plnohodnotný elektrobus z dielne spoločnosti Troliga Bus by mal byť súčasťou obnovy vozového parku MHD Poprad, ktorú  by malo doplniť aj ďalších 6 nových dieselových autobusov spĺňajúcich normu EURO 6. Ide o 2 autobusy typu Leonis dlhé 12 metrov, 2 autobusy Atak s dĺžkou 8,1m a 2 autobusy Jest s dĺžkou 5,9m.

Súvisiacie články

„Pri schválení opcie pre SAD Poprad na ďalších 5 rokov sme si povedali, že potrebujeme zvýšiť kvalitu i využitie samotnej MHD. Na jednej strane potrebujeme nahradiť autobusy, ktoré sú už v technicky nevyhovujúcom stave. Z tohto pohľadu je dôležité už teraz nastúpiť trend postupného znižovania emisií a zavádzania elektrobusov do verejnej dopravy. Potrebujeme tiež zlepšiť grafikony, zvýšiť kultúru cestovania, dobudovať zastávky pripravené aj na inštaláciu SMART technológií,“ – hovorí primátor Popradu Jozef Švagerko.

Poprad nie je sám

Nastupujúci trend elektrobusov postretol aj väčšie slovenské metropoly. Konkrétne bratislavský dopravný podnik plánuje zaradiť do prevádzky 18 nových elektrobusov. Pôjde však o vozidlá od českej spoločnosti SOR Libchavy. Dopravný podnik Bratislava obstará konkrétne 16 elektrobusov s dĺžkou nad 12 metrov a dva mini elektrobusy s dĺžkou 9 metrov za celkovú sumu 10 miliónov eur. Na cestách by sa mali objaviť do júna 2018.

Elektrobusy nájdete aj v Bratislave či Košiciach. Pôjde však o vozidlá od českej spoločnosti SOR Libchavy.

Dopravný podnik mesta Košice takisto prináša elektrobusy z dielne SOR Libchavy pre svojich cestujúcich. Podľa portálu imhd.sk, prvé tri kusy dorazili už koncom novembra 2017. Ako sme vás neskôr informovali, celkovo ide o 9 elektrobusov typu SOR EBN 11. Hodnota tejto dodávky vozidiel činí 3 780 000 eur.

Zdroj: poprad.sk, hnonline, imhd.sk, spravy.pravda.sk

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.