Nórsky startup sa opäť hlási o slovo. Chystať má elektromobil s dojazdom 1000 km

Fresco Motors

Začínajúca nórska spoločnosť Fresco Motors sa do pozornosti dostala ešte v roku 2019, kedy zverejnila obrázky svojho prvého elektromobilu. Išlo o elektrický sedan Reverie, nápadne podobný pôvodnému prototypu Tesla Model S, ktorý mal ponúknuť zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 2 sekundy, maximálnu rýchlosť 300 km/h či podporu bezdrôtového nabíjania.

Netreba hovoriť, že išlo o poriadne zaujímavé veci. Celé to však malo drobný háčik. Spoločnosť nemala pripravený žiaden prototyp. Jediné, o čo sa opierala, boli rendery svojej grandióznej vízie, o ktoré sa opierala pri prezentácii pripravovanej novinky. Spoločnosť Fresco Motors zverejnila tvorbu grafikou, a to bolo naposledy čo sme o nej počuli. Aspoň doteraz.

Prvý projekt startupu, elektrický sedan Reverie | Foto: Fresco Motors

Fresco XL

Projekt elektrického sedanu Reverie dodnes nenadobudol reálne kontúry, no to Nórom vôbec nevadí a aktuálne sľubujú prípravu ďalšieho elektromobilu. Tentokrát ešte lepšieho ako naposledy. Najnovší projekt s názvom Fresco XL predstavuje 8-miestny elektromobil s dojazdom až 1000 kilometrov na jedno nabitie, ktorý sa na záberoch miestami pripomína akýsi uhladenejší Cybertruck.

Napriek tomu, že aj v tomto prípade sa všetko opiera o 3D grafický model, spoločnosť už začala prijímať predobjednávky. Prípadní záujemcovia musia zložiť zálohu vo výške 1000€, pričom sa majú pripraviť na to, že koncová cena objednaného modelu sa bude pohybovať na úrovni 100 000€.

Súvisiacie články

Podrobnosti o špecifikáciách údajného elektromobilu chýbajú. Fresco nespomína akú veľkú batériu plánuje použiť, neuvádza ani očakávaný výkon, zrýchlenie či informácie o výbave. Medzi čiastkové veci, ktoré sa podarilo zistiť portálu InsideEVs, spadá podpora funkcie vehicle-to-load (V2L), dvojica elektromotorov (jeden pre každú nápravu) a zvýšená odolnosť auta pre náročné klimatické podmienky.

Šanca na nápravu povesti

Vzhľadom na doterajšiu povesť spoločnosť sa na celý projekt treba pozerať s poriadnym nadhľadom. Púšťať sa do predobjednávky v tomto momente by nebolo príliš rozumné. Papier toho znesie skutočne veľa. Kým Fresco neposkytne dostatočné informácie o tom, kedy, kde, a s kým, chce svoj elektromobil vyrábať, sa tomuto projektu treba vyhnúť a radšej siahnuť po elektromobiloch známych značiek. Spoločnosť má pred sebou šancu na napravenie svojej povesti, prípadne jej smutné potvrdenie…

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.