BMW, Toyota a GM investovali do startupu, ktorý ide na vývoj autonómneho riadenia inak

Napriek tomu, že automobilky BMW, Toyota a GM majú interné programy pre vývoj systémov autonómneho riadenia, investovali do rovnakého startupu Nauto, ktorý sa na autonómne riadenie pozerá trochu inak.

Startup Nauto, ktorý vznikol zhruba pred 2 rokmi a v ktorého tíme je viacero bývalých inžinierov z Tesly, oznámil zisk nových investícií vo výške 159 miliónov dolárov. Zaujímavosťou je, že medzi medzi prvých investorov spoločnosti patria veľké automobilky ako BMW, Toyota a GM, ktoré pracujú aj na vlastných systémoch autonómneho riadenia.

Tie zrejme zaujal trošku iný pohľad spoločnosti Nauto na vec. Základom ich technológie sú kamery a systém na spracovanie a vyhodnotenie nasnímaného obrazu. Avšak jeho snímanie prebieha v dvoch úrovniach. Kamerový systém zachytáva nielen dianie okolo vozidla, ale aj vo vozidle. Konkrétne sa sústreďuje na správanie vodiča a tomu prispôsobuje chod autonómneho systému.

Súvisiacie články
Náš tip
Riaditeľom vývoja umelej inteligencie pre Autopilota Tesla sa stal mladý Slovák

Cieľom je autonómne riadenie najvyššej úrovne

Technológia tak preberá riadenie, najmä v prípade vodičovej nepozornosti či zaneprázdnenosti. V tomto prípade a štádiu sa spája autonómne riadenie od Nauto s 3. až 4. stupňom autonómneho riadenia. Avšak aj cieľom tejto spoločnosti je dosiahnutie najvyššej piatej, plne autonómnej úrovne. V jej prípade už nebude nutná žiadna účasť vodiča na riadení, takže vnímanie vodičovho správania je len prechodnou záležitosťou.

Zdroj: electrek.co

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.