GreenWay v Bory Mall v Bratislave otvoril najväčší nabíjací hub

Nabíjací hub GreenWay v Bory Mall

Spoločnosti GreenWay svoju sieť nabíjacích staníc rozširuje o úplne novú nabíjaciu lokalitu. Ide o takzvaný nabíjací hub. Nachádza sa v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall pri diaľnici D2 smerom na Českú republiku, takže dokáže pokryť potrebu nabíjania aj tranzitujúcim elektromobilistom.

Kapacita nabíjacích bodov

Kapacita nového nabíjacieho hubu je až 9 vozidiel. Stanica disponuje nabíjačkami odstupňovanými v rozpätí 25 až 200 kW. Podiel jednotlivých nabíjacích bodov podľa výkonu a typu konektora je nasledovný:

  • 2x 200 kW (2x CCS)
  • 2x 150kW (2x CCS)
  • 2x 100 kW (2x CCS)
  • 2x 50 kW (2x CCS + AC)
  • 1x 25 kW (1x CCS a 1x CHAdeMO)

Poznámka redakcie: ak sa jednom stojane nabíjajú dve vozidlá, výkon sa delí 1:1. Napríklad na stojane s výkonom 200 kW sa naraz dva elektromobily budú nabíjať výkonom max 100 kW.

Nová 100 kW nabíjačka v nákupnom centre Bory Mall | Zdroj: GreenWay

Počas decembra však pribudli v sieti Greenway aj ďalšie nabíjacie stanice:

  • Trenčín: Mercedes-Benz Trenčín (upgrade na 125 kW)
  • Bratislava: Národná rada SR (24 kW)
  • Rusovce: Ponteo Activity Park (22 kW)

Ku 1.1.2023 dosahoval počet GreenWay nabíjačiek na Slovensku presne 600 nabíjacích bodov sústredených v 230 lokalitách, z čoho 220 konektorov je na DC nabíjanie a 380 na AC. To predstavuje medziročný nárast o 41 %. Okrem Slovenska má spoločnosť významné zastúpenie aj na území Poľska.

Súvisiacie články

Nové huby prídu aj v roku 2024

Na Slovensku je plánovaná aj výstavba komplexného nabíjacieho centra. Presnejšie ide o nabíjací hub na na Landererovej ulici v Bratislave, ktorý má vybudovať ZSE Drive. Nachádzať sa tu bude 6 DC bodov s CCS konektorom a maximálnym výkonom 400 kW, ktoré budú doplnené a 4 AC body.

Počíta sa aj s prípravou na zavedenie indukčného nabíjania. Ide o pilotný projekt, no ZSE Drive nevylučuje, že ďalšie podobné huby budú postavené aj na iných miestach Slovenska.

ZSE Drive prinesie na Slovensko svoj najmodernejší nabíjací HUB | Zdroj: ZSE Drive

Výraznejšie rozšírenie nabíjacej infraštruktúry plánuje aj projekt Prešovského samosprávneho kraja. V rámci neho má s využitím dotácii z rezortu hospodárstva dôjsť k vybudovaniu celkovo 33 nabíjacích staníc pre elektromobily (66 nabíjacích bodov). 

Pripomeňme si, že na Slovensku sme podľa dát Slovenskej asociácie pre elektromobilitu ku koncu tretieho štvrťroka 2023 mali k dispozícii 1 748 verejných nabíjacích bodov rozmiestnených v celkovo v 724 lokalitách.

Náš tip
ZSE Drive zvyšuje výkon, niektoré nabíjačky budú mimo prevádzky. GreenWay má novú 150 kW lokalitu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.