Nabíjacia sieť na Slovensku: GreenWay spustil národný roaming so ZSE Drive, pribudlo 75 nabíjačiek

Zdroj: GreenWay

Posledné dni roka 2020 sa venujeme aj nabíjacej sieti na Slovensku. Zatiaľ sme vám priniesli zhrnutie pripravovaných noviniek a aktuálnej infraštruktúry ZSE Drive a LIDL. V rámci série Nabíjacia sieť na Slovensku sme tentokrát oslovili spoločnosť GreenWay, ktorá taktiež patrí medzi veľkých prevádzkovateľov nabíjacích staníc.

Roaming so ZSE Drive

Ešte v septembri na akcii Salón Elektromobilov 2020 Košice sa GreenWay spolu so ZSE Drive zmienili, že plánujú spustiť národný roaming. Testovanie pritom už malo prebiehať, a tak sme GreenWay položili otázku, kedy sa dočkáme oficiálneho spustenia. Odpoveď nás napokon prekvapila, nakoľko národný roaming je od decembra realitou: „K 16 zahraničným partnerom s ktorými má GreenWay roamingove vzťahy začiatkom decembra pribudla aj domáca sieť ZSE. Klienti tak môžu využiť GreenWay mobilnú aplikáciu či RFID kartu aj v tejto sieti,“ píše sa v oficiálnej odpovedi.

Treba však spomenúť, že národný roaming zatiaľ funguje iba zo strany GreenWay. Teda, zákazníci GreenWay môžu nabíjať na nabíjacích staniciach ZSE Drive, naopak to ešte nie je možné. Poplatky za nabíjanie v domácom roamingu budú zúčtované štandardne, teda na konci mesiaca. Spustenie národného roamingu je určite skvelá správa, no reálna hodnota tejto služby priamo závisí od jej ceny.

Ak máte aktívny predplatený program, teda Energia Max alebo Energia Plus, ceny sú pre vás rovnaké, ako keby ste nabíjali v sieti GreenWay. Keď ste ale v GreenWay iba registrovaní bez mesačných poplatkov, cena za nabíjania je uvedená v aplikácii a účtovanie prebieha za kWh. Po spustení roamingu aj zo strany ZSE Drive by sa ceny mohli upraviť: „GreenWay očakáva, že po spustení národného roamingu aj zo strany ZSE dôjde k zníženiu cien aj pre týchto používateľov.

Súvisiacie články
Náš tip
Nabíjacia sieť na Slovensku: ZSE Drive postavilo 51 staníc, budúci rok sa sústredia na diaľničné odpočívadlá

Rozširovanie vlastnej siete

GreenWay pôsobí okrem Slovenska aj v Poľsku, kde taktiež buduje infraštruktúru. Pozitívne je, že ceny sú pre zákazníkov v oboch krajinách rovnaké. V roku 2020 pribudlo na Slovensku presne 75 nabíjacích staníc, pričom približne v troch desiatkach ide o DC stanice. Firma tvrdí, že za viac ako polovicou vybudovaných nabíjačiek sú súkromné investície. GreenWay pri nich hrá rolu správcu infraštruktúry.

Ďalej uvádzajú, že ich priorita je stavať nabíjacie stanice v blízkosti služieb. V tomto roku pribudli nabíjačky napríklad pri viacerých obchodných centrách. A to napríklad v Lučenci na južnom ťahu do Košíc či v Avion Bratislava. Tu vyrástli nové ultra-rýchlo nabíjacie stanice, no taktiež aj jedna pomalá AC stanica, ktorá je pre zákazníkov k dispozícii bezplatne. Zároveň, tu dodávaná energia má garantovaný pôvod z obnoviteľných zdrojov.

Do budovania sa ale nepúšťajú len súkromné firmy či GreenWay ako taký. Niekoľko nabíjačiek si postavili aj samosprávy: „Je chvályhodné, že aktivitu v podpore rozvoja elektromobility berú do vlastných rúk aj samosprávy. V sieti GreenWay pribudli nové stanice v Novom Meste nad Váhom, Vrútkach, Námestove a Bytči.“ Nakoniec sa pochválili aj vysokou spoľahlivosťou prevádzkovaných nabíjačiek či nepretržitou zákazníckou podporou.

Plány na rok 2021

GreenWay nám v odpovedi uviedol, že v budúcom roku sa chcú venovať riešeniam pre komunitné nabíjanie, teda v rôznych biznis centrách či bytových komplexoch. Bohužiaľ konkrétne plány s výstavbou nabíjacích staníc v budúcom roku nám firma neuviedla.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.