Francúzsky námorník vyvinul loď poháňanú vodíkom

Na svete je prvá vodíkom poháňaná elektrická loď. Nepotrebuje ani kvapku fosílnych palív a využíva čisto obnoviteľné prírodné zdroje.

Čisto obnoviteľné zdroje energie

Loď využíva na svoj pohon dekarbonizovaný vodík – potrebuje k tomu len prírodné zdroje – Slnko, vietor a molekuly vody, z ktorých vyrába vodík priamo na palube. Je to 100% sebestačné vozidlo. Informoval o tom český web obnovitelne.cz.

Zakladateľ spoločnosti, francúzsky kapitán a moreplavec Victorien Erussard, strávil vo svojom živote na lodi mnoho času. Po tom, čo zažil uprostred oceánu výpadok energie a vietor naokolo nemohol nijako využiť, začal premýšľať o vybudovaní “smart” lode.

“Vtedy som začal premýšľať, že by sme mali vytvoriť smart loď.”

Súvisiacie články

Ako funguje výroba energie

Loď, ktorú so svojím tímom vyvinul – The Energy Observer – je jedinou loďou na svete, ktorá dokáže vyrobiť dekarbonizovaný vodík priamo na palube.

Loď odoberie morskú vodu, očistí ju a elektrolýzou vyrába elektrickú energiu. Molekulu vody teda rozbije na dva kusy, kyslík vypustí a vodík si nechá. Takýmto spôsobom by sa mohla vyrábať energia všade – pre domácnosti, mestá alebo celé štáty.

Elektrifikácia a snaha o zníženie uhlíkovej stopy v lodnej doprave už prebieha pár rokov. V Číne využívajú elektrickú loď na prepravu uhlia a v Nórsku spoločnosť Ampere prevádzkuje malé elektrické trajekty na kratšie trasy. Ďalšia nórska spoločnosť Color Line prednedávnom začala využívať veľkú plug-in hybridnú loď, ktorej batérie majú kapacitu až 5 MW a ušetria tony emisií. Jej batérie sa budú nabíjať bez emisií – z veternej energie v blízkosti prístavu Sandefjord.

Náš tip
Najväčšia hybridná loď sveta šetrí množstvo emisií. Má toľko batérií ako 50 Tesiel
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.