LIDL v Nemecku spúšťa mobilnú aplikáciu pre nabíjanie elektromobilov

Lidl eCharge | Zdroj: Lidl.de

V Nemecku sa LIDL pustil do výstavby nabíjacích staníc v roku 2016. Doteraz sa im podarilo osadiť niekoľko stoviek nabíjacích staníc pri svojich predajniach po celom Nemecku. Aj z tohto dôvodu sa rozhodli spustiť vlastnú aplikáciu pre nabíjanie, ktorá zákazníkom dá lepší prehľad o nabíjačkách a zároveň umožní priamo komunikáciu na diaľku.

Ešte koncom minulého roka sme sa venovali téme nabíjacích staníc pri obchodných reťazcoch. LIDL prevádzkuje na Slovensku štyri nabíjacie stanice, z toho tri sú určené výhradne pre zákazníkov. Spoločnosť iba začiatkom tohto roka osadila novú nabíjaciu stanicu pri novej predajni v Podunajských Biskupiciach. V Nemecku je situácia diametrálne odlišná. Doteraz inštalovali po celom Nemecku viac ako 300 nabíjacích staníc, ktoré najnovšie prepojí jedna mobilná aplikácia.

Zadarmo s Lidl eCharge

Zákazníci v Nemecku, ktorí chcú nabíjať pri predajni LIDL, budú musieť siahnuť po mobilnej aplikácii Lidl eCharge. Aj keď sa na prvé počutie môže zdať, že by týmto krokom mohlo prísť k ich spoplatneniu, zatiaľ to tak nevyzerá. Nabíjačky teda stále zostávajú zadarmo, avšak zákazníci budú môcť oveľa lepší prehľad o celej sieti nabíjacích staníc LIDL, vrátane vzdialeného prístupu. Firma zároveň dodáva, že všetky nabíjačky čerpajú zelenú energiu.

V aplikácii teda dostanú prístup k týmto funkciám:

  • Mapa so všetkými nabíjacími stanicami a informáciami o výkone či dostupných konektoroch
  • Prehľad všetkých nabíjaní s množstvom ušetreného CO2
  • Navigovanie k nabíjacej stanici
  • Vyhľadávanie s možnosťou filtrovania
  • Obľúbené nabíjacie stanice

V Nemecku má LIDL nainštalované rôzne nabíjacie stanice, a to od základných 22 kW AC stĺpikov až po UFC stojany s výkonom 150 kW. Samozrejme, väčšina prevádzok je osadená klasickými 50 kW stojanmi. Po stiahnutí aplikácie sa musíte zaregistrovať a vybrať bezplatný tarif. Následne bude potrebné nabíjanie spúšťať cez aplikáciu, čo má viaceré výhody. LIDL v popise tvrdí, že v aplikácii bude možné sledovať dostupnosť nabíjacích bodov a taktiež výkon v kW.

Súvisiacie články

Bude aj na Slovensku?

S otázkou, či podobné riešenie neplánuje aj lokálny LIDL sme sa obrátili na hovorcu. Aj vzhľadom na aktuálny počet nabíjacích staníc pri predajniach LIDL by bol súčasný nezáujem logický, čo nám aj potvrdili: „Nad takouto aplikáciou nateraz neuvažujeme,“ uviedol vedúci úseku komunikácie, Tomáš Bezák. Okrem nabíjacej stanice Podunajskej Biskupice by mala vyrásť nabíjacia stanica aj pri novej prevádzke v Košiciach.

Túto informáciu nám poskytli ešte v decembri, no nabíjačka tu zatiaľ nestojí. Preto sme sa spýtali aj na stav tejto nabíjačky: „Osádzanie nových nabíjacích staníc zvažujeme podľa konkrétnych projektov, v Košiciach by mala pribudnúť cca v horizonte jedného mesiaca,“ dodal Bezák.

Nabíjacie stanice konkurencie

Zopár nabíjacích staníc má aj sesterský Kaufland. Billa má deväť nabíjacích staníc po celom Slovensku, a to najmä AC stĺpiky. Pri dvoch predajniach sa nachádzajú pomalšie DC stanice.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.