Ionity získa ďalšieho čiastočného majiteľa. Záujem má Shell aj Renault

Spoločnosť Ionity, ktorá ako spoločný podnik viacerých automobiliek buduje nabíjacie stanice naprieč Európou, získa dodatočný kapitál vo výške 400 až 500 miliónov €. Stane sa tak pristúpením ďalšieho čiastočného majiteľa, ktorý môže získať 20 až 25% podiel.

Ako informuje agentúra Reuters, medzi vážnych záujemcov patrí dvojica Shell a Renault. Prípadná dohoda je v štádiu príprav a finálne ponuky na odkúpenie ponúkaného podielu majú byť uzatvorené počas júla.

Veľká päťka

Medzi súčasných vlastníkov Ionity patrí Volkswagen, Daimler, BMW, Ford a Hyundai-Kia, každý s rovnakým podielom 20%. Spoločnosť ešte v marci uviedla, že pracuje na ďalšom rozšírení rýchlych nabíjacích staníc naprieč Európou a privíta vstup ďalších akcionárov.

Aktuálne informácie o odpredaji až štvrtinového podielu ale nekomentuje ani jedna strana.

Súvisiacie články

Prirodzený záujem

Ionity s Shell majú už od roku 2017 uzatvorené strategické partnerstvo. Obidve strany sa vtedy dohodli, že nabíjacie stanice Ionity vyrastú pri 80 čerpacích staniciach Shell v 10 európskych krajinách. Patrí medzi ne aj Slovensko, Česká republika, Rakúsko či Maďarsko.

Oficiálnym vstupom do spoločnosti by “Shellka” posilnila svoju pozíciu v segmente nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá.

Záujem zo strany automobilky Renault je taktiež celkom prirodzený. Vyrába vlastné elektromobily a získaním podielu v Ionity by sa pripojila k ostatným hráčom na automobilovom poli.

Viacero otáznikov

Kto a aký veľký podiel v spoločnosti Ionity nakoniec získa by sme sa mali dozvedieť už čoskoro. Zaujímavé bude sledovať aj to, ako vstup ďalšieho subjektu zmení pomer síl v spoločnosti. Ak dôjde k predaju 25% podielu, budete to znamenať, že súčasní piati majitelia si rozdelia zostávajúcich 75%.

Náš tip
Nabíjacia sieť Tesla Supercharger sa oficiálne otvorí pre iné značky, potvrdila automobilka
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.