Do Európy smeruje ďalšia čínska investícia do výroby elektromobilov

Čínska automobilka Chery by mohla rozšíriť svoje obzory vybudovaním tovární v Európe a Spojenom kráľovstve do konca desaťročia, pričom vozidlá z tejto krajiny by mohla vyvážať do Južnej Afriky, Austrálie či na Nový Zéland. S informáciou prišiel Financial Times.

V rozhovore pre Financial Times to povedal šéf britskej divízie Chery Victor Zhang, ktorý ďalej uviedol, že automobilka bude vyrábať svoje autá v Európe a Spojenom kráľovstve v prípade, že bude po nich dostatočne vysoký dopyt.

“Momentálne máme výrobu áut v Číne, ale keďže objem v blízkej budúcnosti porastie, je samozrejme veľmi dôležitá miestna výroba,”

povedal Zhang

Luxeed S7 | Zdroj: Luxeed

Chery je v poradí už tretím Čínskym koncernom po SAIC a BYD, ktorý by chcel mať výrobný závod nielen v Európe ale aj v Spojenom kráľovstve. Rozhodnutie Čínskej automobilky prichádza v čase, keď Európskej únii začínajú prekážať príliš lacné Čínske elektromobily, ktoré sú údajne také lacné preto, lebo sú dotované prostredníctvom obrovských štátnych dotácií. Vedenie automobilky Chery sa obáva aj toho, že by mohli byť na vozidlá vyrobené v Číne uvalené clá.

„Z investičného hľadiska stále uvažujeme nad tým, že v Spojenom kráľovstve by mal byť postavený samostatný závod. Samotné Spojené kráľovstvo je dostatočne veľký trh, s ročným dopytom približne 2 milióny.“

Súvisiacie články

dodal Zhang

Štátny podnik plánuje na európskom trhu predstaviť hneď tri svoje značky Omodu, Jaecoo a Luxeed, ktoré vôbec nie sú lacné a sú skôr určené pre bohatšiu klientelu v Nemecku, Francúzku, Taliansku, Španielsku a v Británii. Číňania chcú okrem toho lákať napr. na veľkorysé sedemročné záruky či osemročné krytie batérií v prípade elektromobilov.

V súčasnosti sú SUV Chery Omoda 5 a Tiggo 7 Pro jedinými modelmi značky, ktoré sa predávajú v austrálskych showroomoch, hoci automobilka oznámila plány na rozšírenie svojej miestnej ponuky.

Omoda 5 | Zdroj: Chery

Napriek tomu, že automobilka už teraz uvažuje o svojich továrňach v Európe, s predajom v Spojenom kráľovstve sa ešte ani len nezačal. Prvé dodávky modelu Omoda 5 možno pre zákazníkov v Británii očakávať v krátkom čase.

Ak sa Chery etabluje ako hlavný hráč na trhu ešte pred rokom 2030, potom bude investícia do továrne takmer istá, tvrdí automobilka. Dovtedy sa budú všetky modely Chery vyrábať v Číne. A to aj napriek tomu, že dcérske spoločnosti značky vyrábajú niektoré modely v Indonézii, Malajzii a Iráne.

Náš tip
Výmeny batérií sa nevzdá. Známa značka ohlásila intenzívnu spoluprácu
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.