Nemecká univerzita vyvinula elektromobil určený do afrických podmienok

Mníchovská technická univerzita nám na nadchádzajúcom septembrovom autosalóne vo Frankfurte predstaví svoj elektromobil aCar, ktorý vyvinula špeciálne pre potreby subsaharských afrických krajín.

Afrika je veľmi špecifickým kontinentom. Okrem teplého a vlhkého podnebia sa vyznačuje aj veľkými vzdialenosťami medzi jej obývanými časťami. To komplikuje obyvateľom dedinských osád cestovanie do väčších miest, kde je sústredená zdravotná starostlivosť, školstvo, ako aj pracovné príležitosti. A práve nemecký elektromobil aCar by mal napomôcť obyvateľom osád pri cestovaní do miest.

Náš tip
Elektrický ťahač Tesla Semi má mať dojaz 320 až 480 km

aCar bol navrhnutý tak, aby zvládol jazdu po nespevnenom povrchu, teplé a vlhké klimatické podmienky a piesočné búrky. Zároveň je postavený na modulárnej platforme, ktorá umožňuje rôzne variácie vozidla. To môže byť prispôsobené osobnej či nákladnej doprave, ale taktiež z neho možno urobiť mobilnú ambulanciu či pojazdný zásobník na pitnú vodu.

Súvisiacie články

Jednoducho a lacno

Pri jeho vývoji sa myslelo aj na jednoduchosť výroby. Africké krajiny si ho majú byť schopné vyrábať samy a navyše lacno. To má napomôcť aj samotným africký ekonomikám. Elektromobil aCar disponuje 20 kWh batériou, ktorá mu zabezpečí dojazd 80 km. Z bežnej domácej siete sa má nabiť za 7 hodín.

Náš tip
Audi chce zvýšiť účinnosť svojich elektrifikovaných vozidiel pomocou solárnych panelov

V streche vozidla sú integrované solárne moduly, ktoré napomáhajú celkovej energetickej efektivite. Taktiež je možné dokúpiť externé solárne kolektory pre zabezpečenie ešte väčšieho množstva solárnej energie. Cena elektromobilu aCar by nemala prekročiť hranicu 10 000 €.

Zdroj: tum.de

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.