Elektrifikácia prichádza aj do požiarnych vozidiel. Dostanú ich hasiči v USA

Zdroj: Rosenbauer

Elektrické vozidlá postupne menia spôsob, akým cestujeme a dnes môžu na elektrinu jazdiť už aj hasičské autá. Toto vozidlo je novým a vzrušujúcim prírastkom v odvetví udržateľnej dopravy. Požiarny elektromobil s výkonom 300 koní by mohol zmeniť budúcnosť pohotovostných vozidiel. Predpokladá sa, že takéto konanie povzbudí aj ďalšie mestá, aby využívali automobily na elektrický pohon. O novom hasičskom elektromobile v Colorade informuje portál Electrek.

Elektrické požiarne vozidlo aké tu ešte nebolo

V Rakúsku vyrobené elektrické hasičské auto Rosenbauer RTX je poháňané elektromotorom s výkonom 360 kW a dvomi batériami Volvo Penta. Tie dokopy poskytujú celkovo 132 kWh energie. Obsahuje zároveň ale aj dieselový motor od BMW, ktorý má byť používaný pri potrebe predĺženia maximálneho dojazdu. Vozidlo je vybavené nádržou na vodu s objemom až do 2800 litrov a čerpadlo môže byť poháňané buď elektrickou energiou alebo prostredníctvom záložného dieselového systému.

Rosenbauer RTX v akcii | Zdroj: Rosenbauer

Táto zaujímavá novinka stála približne 1,78 milióna USD a do Colorada by mala byť doručená v roku 2024, prípadne začiatkom 2025. Nejde však už o jedinečnú záležitosť. V severnej Amerike sa prvým mestom, ktoré nasadilo elektrické požiarne vozidlá, stalo Los Angeles. Tí tak vykonali už v máji 2022.

Súvisiacie články

Veliteľ hasičov v Minnesote, kde tiež už objednali elektrické hasičské vozidlá, sa vyjadril: “Bol som ohromený jeho celkovým výkonom a tichým vybavením. Komunikácia na mieste požiaru je dôležitá a môže byť mimoriadne zložitá, najmä keď šesť alebo sedem hlasných dieselových motorov pracuje pri vysokých otáčkach.”

Náš tip
Tesla ponúka svoje vlastné poistenie. Vodičov učí jazdiť bezpečnejšie
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.