Dopravný podnik Bratislava pustil do ulíc elektrobusy! | AKTUÁLNE

Ako sme vás informovali pred pár dňami, prvý slovenský plne elektrický autobus začína premávať v rámci popradskej MHD. Svoje elektrobusy už dlhoročne prevádzkuje aj Dopravný podnik mesta Košice. Teraz sa pridáva aj hlavné mesto a to konkrétne so spustením prevádzky prvých štyroch kusov elektrobusov z dielne českej spoločnosti SOR Libchavy.

Náš tip
POPRAD ZARADÍ DO MHD PRVÝ SLOVENSKÝ PLNE ELEKTRICKÝ AUTOBUS. STOJÍ ZA NÍM TROLIGA BUS

18 kusov do konca júna

“V piatok začínajú štyri elektrobusy, dva dlhé a dva krátke. Do konca júna bude jazdiť všetkých 18 elektrobusov. Elektrobusy sú plne klimatizované, nízkoprahové, majú wifi a aj najnovšiu vychytávku, čo je nabíjačka telefónov.” – povedal na štvrtkovom brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vo vozovni Krasňany sú z celkovej dodávky 16 elektrobusov s dĺžkou 12 metrov dodané dva kusy vozidiel, a tiež dva malé elektrobusy s dĺžkou deväť metrov. Autobusy budú mať primárne nabíjacie stanice  vo vozovni Krasňany a Jurajov Dvor. Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava verí, že v letných mesiacoch budú môcť predstaviť aj prvé miesto nabíjania mimo vozovne. Tieto nabíjacie miesta by mali byť vybudované na trase elektrobusov na Kollárovom námestí a na Patrónke. Vozidlá budú nabíjané aj počas dňa na rýchlonabíjačkách, ale aj pomocou pantografových ramien. V noci budú nabíjané pomocou nabíjačiek vo vozovniach.

Súvisiacie články

Je to jeden z míľnikov a verím, že aj tento deň sa zapíše do histórie MHD. Podiel elektrických trakcií dnes dosahuje vo vozokilometroch zhruba 30 percent a v prepravnej kapacite sme prekročili 40 percent. Dnešným dňom prelamujeme aj tú možnosť, že kde nemáme vybudované žiadne trakčné vedenia, sme schopní pustiť takúto ekologickú bezzáťažovú dopravu,” – hovorí generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban.

V uliciach Bratislavy začali od piatka jazdiť prvé štyri elektrobusy na linkách MHD číslo 27, 53 a 151. Ďalších 14 nakúpených elektrobusov sa dostane do premávky postupne do konca júna a Dopravný podnik Bratislava ich plánuje využívať aj na linkách 43, 52, 65, 66, 80 či 94.

Maximálna “nosnosť” elektrobusu s dĺžkou 12 metrov bude 106 osôb z toho 33 + 1 na sedenie. Menšie vozidlo zvládne 54 osôb, z toho 16 + 1 na sedenie. Dojazd vozidiel je bez priebežného dobíjania okolo 160 km. Nákup týchto elektrobusov bol financovaný z fondov Európskej únie. Celková suma dosiahla 10,4 milióna eur bez DPH. Z fondov EÚ sa financovala suma 8,5 milióna, zo štátneho rozpočtu jeden milión a 900.000 eur bolo vykrytých z rozpočtu mesta.

Zdroj: teslaclub, teraz

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.