Apple pravdepodobne chystá spoluprácu s najväčším čínskym výrobcom autobatérií. Bude aj elektromobil?

Ešte minulý rok sa špekulovalo o príprave autonómneho elektromobilu z dielne spoločnosti Apple. Neoficiálne označenie “Project Titan” a práce na projekte potvrdil aj Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple. Spolu s vyjadrením, že sa jedná o “hlavnú technológiu” spoločnosti to znelo skutočne významne. Neskôr sa však od spomínaného projektu ustúpilo.

Spolupráca s CATL môže vzkriesiť staré plány Applu

Čínska spoločnosť Yicai Global uviedla, že spoločnosť CATL, najväčší čínsky výrobca automobilových batérií, spolupracuje s Apple na dôvernom projekte.

“Spoločnosť z Cupertina spolupracuje so spoločnosťou Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), výrobcom batérií v provincii Fujian v Číne. Spolupráca je údajne založená na dohode o dôvernosti. Strany pracujú spoločne v oblasti batérií,” uviedli zdroje z prostredia tejto spolupráce.

Náš tip
Nová technológia umožní nabitie elektromobilu s dojazdom 480 km za 5 minút

Spoločnosť Apple a ani spoločnosť CATL túto správu neaktualizovali, avšak ani ju nevyvrátili. Ak je táto informácia pravdivá, môže to naznačovať, že spoločnosť Apple pracuje na koncepte plne elektrického vozidla. Partnerstvo spoločnosti Apple a CATL by bolo významným faktorom projektu, pretože výroba batérií je často považovaná za prekážku v rámci priemyslu elektrických vozidiel.

Súvisiacie články

CATL strojnásobil výrobnú kapacitu Li-Ion batérií

Spoločnosť CATL vlani strojnásobila svoju výrobu lítium-iónových batérií. Do roku 2020 plánuje dosiahnuť 50 GWh, čo by z nej mohlo urobiť druhého najväčšieho výrobcu lítiových iónových batérií na svete (hneď po Tesle/Panasonic).

Náš tip
TIM COOK POTVRDIL, ŽE VÝVOJ AUTONÓMNYCH TECHNOLÓGIÍ JE PRE APPLE KĽÚČOVÝ

Ak sa Apple chce stať popredných výrobcom elektrických áut, spoločnosť CATL je rozhodne medzi niekoľkými potenciálnymi partnermi, ktorí môžu stáť pri zrode novej technológie. Apple je už v súčasnosti veľkým spotrebiteľom batérií kvôli svojmu modelovému radu smartfónov iPhone či počítačov MacBook. Elektromobily sú však novým levelom. Jeden elektromobil Tesla Model S má zhruba rovnakú kapacitu batérie ako 4000 smartfónov.

Zdroj: electrek.co


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.