MojElektromobil

V dnešnej dobe, keď nám pomaly tikajú hodinky značiace možnú záhubu, väčšina populácie začína rozmýšľať nad ekologickými následkami svojich rozhodnutí. Tento pozitívny trend sa pred pár rokmi začínal ako napr. separovanie smetí. Následne sa začalo riešiť vypúšťanie skládok a toxického odpadu do okolitých riek a morí.

Dnes sa snažíme limitovať produkcie skleníkových plynov a tak prechádzame na iné vymoženosti. Už v roku 2025 budú obnoviteľné zdroje energie percentuálne tvoriť najvyužívanejší spôsob produkovania energie. Informuje o tom portál Electrek.

Elektrina z OZE ovládne svet už za chvíľu

Dnes už vieme s istotou predpokladať, že za najbližšie tri roky produkcia CO2 klesne masívne a využívanie elektriny naopak stúpne. V roku 2022 tvorila elektrina 29 % zo všetkých dostupných zdrojov energie, v roku 2025 by to malo byť až 35 %. Inak povedané, za spomenutú dobu pribudne viac ako dvojnásobok dnešnej spotreby elektriny celého Japonska.

elektrické stĺpy
elektrické stĺpy | Zdroj: Unsplash

Znamená to, že obnoviteľné zdroje a jadrová energia rastú dostatočne rýchlo na to, aby uspokojili dopyt. Nie len to, ale zároveň to môže značne pomôcť k zníženiu emisií a šetreniu životného prostredia. Nachádzame sa teda blízko bodu zlomu pre emisie v energetickom sektore. Zároveň ale bude potrebné, aby sa do snahy zapojili aj vlády celosvetovo a umožnili pomoc pri prevádzkovaní zdrojov s nízkymi emisiami.

Ako sú na tom rôzne krajiny?

Očakávame, že v roku 2025 zdroje obnoviteľnej energie budú tvoriť až 90% dopytu dokopy. Európska únia sa postará o 15 % z tohto čísla, samotná Čína až 45 %. Nečakajú nás ale bohužiaľ iba dobré správy. Predpokladá sa rast v používaní ropy na strednom východe, uhlie zas porastie v Ázii. Finálne čísla značne závisia od toho, či dokáže prejsť na iné zdroje hlavne Čína.

Ani Európska únia v tom nie je nevinne, po roku 2021 stále drží vysoké percento produkovaných emisií. Pokiaľ pôjde všetko dobre, mali by tieto čísla klesnúť o 10 % do roku 2025. Jednoznačne ale nastal obrovský prelom vo využívaní elektriny, o ktorom svedčí aj rekordný predaj elektromobilu Model Y od Tesly. Kým India a USA taktiež zvýšili dopyt po elektrine, Čína kvôli pandémii zas klesla.

Náš tip
Na Záhorí vyrástla nová elektrická stanica. Podporí stabilitu regiónu a využije obnoviteľné zdroje
11. februára 2023

Pravidlá diskusie

Portál MojElektromobil.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+