MojElektromobil

V dnešnej dobe všetci očakávame, že elektromobily budú postupne búrať už stanovené rekordy a eventuálne sa dostanú aj pred autá so spaľovacími motormi. Aj vďaka tomu automobilky už dnes súperia, kto dokáže vyprodukovať najviac elektricky poháňaných áut za rok. Už sa stalo akousi tradíciou, že všetkým rebríčkom momentálne kraľuje Tesla. Portál Elements prináša bližšie informácie o tom, koľko kusov predali jednotlivé značky za rok 2022.

Čínska automobilka chce dobýjať svet

Jednoznačným víťazom predaja v minulom roku sa stáva čínska automobilka BYD. Oproti roku 2021 zaznamenala 211 % nárast a predala 1 858 364 elektrických áut (plug-in hybridy aj batériové elektromobily). Aj keď zatiaľ je táto značka populárna hlavne na ázijskom kontinente, plánuje sa rozširovať do Európy. Je ťažké predpokladať, či by dokázala prekonať tunajšie značky, ale pokiaľ by BYD ponúkla v Európe konkurencie schopnú cenu, určite by zožala úspech.

graf produkcie elektromobilov v roku 2022
graf produkcie elektromobilov v roku 2022 | Zdroj: Elements

Viac ako 100 % nárast predaja zaznamenali aj iné čínske automobilky, aj keď s neporovnateľne nižšími číslami. Patria tam Changan, Chery, GAC Motor, Geely a s podobným počtom aj Saic. Čína má totiž v rebríčku 15 najproduktívnejších automobiliek až šesť tamojších značiek. Bude zaujímavé sledovať ako sa s týmito číslami popasuje zvyšok sveta.

Dokáže Tesla dobehnúť svojho konkurenta?

Kráľovná elektromobilov Tesla dokázala svoju produkciu z roku 2021 zvýšiť “len” o 40 %. Dokopy za minulý rok spoločnosť vyprodukovala 1 314 319 vozidiel. Spoločnosť plánuje do roku 2030 presiahnuť míľnik 20 miliónov áut ročne. Kvôli tomuto cieľu ide značka investovať do obrovskej továrne v Mexiku, ktorá by mala dokázať vyrobiť až milión elektromobilov ročne. Či je stanovený cieľ reálny sa dozvieme v nasledujúcich rokoch.

Tretie miesto v rebríčku obsadil Volkswagen, ktorý má taktiež ambíciu predbehnúť Teslu. Iným nemeckým automobilkám sa až tak nedarilo, BMW skončilo siedme a Mercedes až deviaty. Prekvapením sa stáva americká korporácia General Motors – na štvrtom mieste vyprodukovala viac ako pol milióna “áut na elektrinu”. Uvidíme ako sa tieto čísla budú postupne vyvíjať a či Čína ovládne svet elektromobilov.

Náš tip
Najpredávanejším autom v Európe sa v prvom kvartáli 2023 stal elektromobil
25. apríla 2023

Pravidlá diskusie

Portál MojElektromobil.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+