Volvo spúšťa výrobu svojho prvého elektromobilu XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge P8 AWD in Glacier Silver,

Už je to takmer rok, čo nám Volvo predstavilo svoj prvý elektromobil. Púšťa sa rovno do kategórie SUV, a to s modelom Volvo XC40 Recharge. Ponúknuť má dojazd 400 kilometrov v kombinácií s rýchlym nabíjaním do 150 kW. Jeho výroba bola oficiálne zahájená, informuje Electrek.

Automobilka Volvo prichádza s elektrifikovanými modelmi iba pozvoľne. Ich súčasná ponuka sa skladá iba výhradne s plug-in hybridných modelov. Jeden z nich, Volvo XC40 Twin Engine, sme už aj stihli otestovať. Na druhú stranu, sesterská automobilka Polestar už prvé elektrické modely vypustila do sveta. Volvo ale nakoniec nechce zaostávať a na plnohodnotných elektromobiloch pracuje aj vo svojich radoch.

Výroba začala v Belgicku

Približne pred rokom nám naplno odhalili elektrický model Volvo XC 40 Recharge. Teraz automobilka potvrdila spustenie výroby tohto modelu vo svojej belgickej fabrike. K zahájeniu produkcie povedal pár slov aj Javier Varela, ktorý má na starosti globálne výrobné operácie a kvalitu: „Dnešný deň je pre Volvo významný a rovnako tak aj pre všetkých zamestnancov tu v Gent. Ako pokračujeme s elektrifikáciou našej ponuky, fabrika Gent je skutočný priekopník pre našu globálnu výrobnú sieť,” informuje.

Foto: Volvo

Z pohľadu parametrov ponúkne Volvo XC 40 Recharge batériu s kapacitou 78 kWh, ktorá bude postačovať pre dojazd podľa normy WLTP cez 400 kilometrov. O pohon sa postará dvojica elektromotorov s výkonom 150 kW (1 vpredu a 1 vzadu), kombinovaný výkon je teda 300 kW. Maximálny výkon nabíjania pri využitý rýchlonabíjacej stanice je 150 kW. V prípade AC nabíjačky, respektíve domáceho wallboxu, ide o výkon 11 kW. Maximálna rýchlosť je 180 km/h, pričom zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne už za 4,7 sekundy.

Súvisiacie články

Automobilka tvrdí, že objem výroby plánovaný na tento rok je už predaný, avšak o aké čísla ide si nechala pre seba. Spustenie výroby je podľa oficiálnej správy veľkým krokom smerom k ambícii spoločnosti Volvo Cars znížiť svoju uhlíkovú stopu do roku 2025 o 40 percent. Ešte ten istý rok očakávajú, že až 50 percent z ich celosvetových predajov budú tvoriť plnoelektrické vozidlá a zvyšný podiel prevezmú hybridy.

 

 

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.