Volkswagen po špekuláciách potvrdil termín pre uvedenie platformy SSP

Zdroj: electrek.co

V závere roka 2022 sa začali objavovať informácie o možnom odložení uvedenia novej platformy Scalable Systems Platform (SSP), ktorú koncern Volkswagen pripravuje pre svoje elektromobily. Pôvodne sa počítalo s jej využívaním od roku 2026, no situácia sa podľa vtedajších zdrojov mala komplikovať.

Príprava niektorých plne elektrických mala byť posunutá a koncern mal aktívne prehodnocovať svoje plány na vybudovanie novej fabriky. Zdroje uvádzali, že po zmene na poste výkonného riaditeľa bol takzvaný „Project Trinity“, čo by malo byť kódové označenie pre rivala Tesiel, bol pozastavený a prechádza opätovným prehodnotením. Hovorilo sa o posunutí najskôr na rok 2028- Rozhodnutie o tom, ako bude vyzerať elektrický plán na najbližšie roky malo padnúť počas roka 2023.

Pôvodný termín, vyšší výkon

Ako teraz uvádza portál InsideEVs, koncern Volkswagen už prijal rozhodnutie. Súčasný generálny riaditeľ Oliver Blume na stretnutí s investormi otvorene uviedol, že s uvedením novej platformy SSP sa napriek všetkým informáciám počíta na rok 2026. Využívaná bude pre široké spektrum elektromobilov, od menších mestských modelov až po výkonné športové kúsky s výkonom 1700 koní.

Súvisiacie články

V praxi to okrem iného znamená, že platforma bude pripravená aj pre omnoho výkonnejšie modely než bolo pôvodne plánované. Ako predošlé maximum sa totiž ešte donedávna spomínalo 1100 koní. Nabíjací čas pre rozmedzie 10 až 80 % má byť pri novej platforme skrátený na približne 12 minút, čo je výrazný pokrok oproti aktuálnemu priemeru platformy MEB, kde má ísť o 35 minút.

Lepšie ziskovosť

Ďalším zaujímavým vyjadrením v kontexte platformy SSP je to, že väčšina na nej postavených elektromobilov má dosahovať rovnakú ziskovosť ako alternatívy so spaľovacími motormi. To ale automaticky neznamená, že budú predávané za rovnakú cenu. Koncern na nich bude mať akurát rovnakú maržu. Na novej platforme SSP majú vyrastať prakticky všetky koncernové modely. Od základných modelov Volkswagen až po najvýkonnejšie Porsche.

Náš tip
Nové Volvo EX30 je jedným z najzaujímavejších elektromobilov roka. Toto sú slovenské ceny
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.