VIDEO – Automatický brzdný systém Tesly Model X zachránil ďalší život

Majiteľ Tesly Model X podľa jeho vlastných slov ďakuje svojmu elektromobilu za život. Konkrétne jeho systému AEB – Automatic Emergency Braking. Incident sa stal na križovatke v americkom Houstone a jeho palubné kamery zachytili celú situáciu. Video si môžete pozrieť nižšie.

Majiteľ opísal situáciu tak, že jeho Tesla a jej senzory zaregistrovali iné vozidlo idúce do križovatky z boku na červenú ešte skôr, ako si ho stihol všimnúť on sám. Model X prudko zabrzdil, čím sa vyhol istej nebezpečnej zrážke s druhým vozidlom.

Hoci nie je jasné či by v tejto situácii mohlo dôjsť až k ohrozeniu života vodiča, isté je, že bočná zrážka vo vysokej rýchlosti by mohla spôsobiť nezanedbateľné škody na majetku a na zdraví.

Podľa všetkého AEB minimálne od verzie AP 2.5 už dokáže rozpoznať aj hroziace nebezpečenstvo bočnej kolízie. Pred týždňom sa podobný prípad stal v Kalifornii, pričom AEB systém dokázal zastaviť Model 3 tesne pred kolíziou s iným vozidlom, a to napriek pozmenenej trajektórii vozidla po predchádzajúcej nehode.

Súvisiacie články

Vozidlá Tesly sú najbezpečnejšie automobily na svete. Podľa testov americkej agentúry pre cestnú bezpečnosť NHTSA sú všetky 3 aktuálne vyrábané modely Tesly na prvých troch priečkach v ich hodnoteniach. Pozrite si video z crash testu, kde sa Model X doslova odmieta prevrátiť na strechu a aj po silnom náraze vráti na štyri kolesá.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.