Tesla Cybertruck: Dojazd 800 km, tri motory a cena od 36 tisíc eur

Tesla Cybertruck

Kalifornská automobilka si na dnes pripravila predstavenie futuristického “sci-fi” pickupu Tesla Cybertruck. Spoločnosť ho až do predstavenia držala v takmer dokonalej tajnosti a poznali sme len pár približných parametrov. Vyzerá inak ako všetky pickupy, ktoré poznáte a cena začína od 36-tisíc eur bez DPH.

Cena a dostupnosť

Tesla Cybertruck príde v 3 konfiguráciách. Najlacnejší model s jediným motorom a dojazdom 400 km začína už na 39 000 dolárov (36 000 eur). Vyššia verzia s dojazdom 640 km vychádza na 49 900 dolárov (45 100 eur) a za vrcholnú konfiguráciu modelu s 3 elektromotormi a dojazdom vyše 800 km si zaplatíte 69 900 dolárov (63 200 eur). Všetky spomenuté ceny sú prepočítané podľa aktuálneho kurzu a sú bez DPH.

Cybertruck si môžete predobjednať už teraz za plne refundovateľnú zálohu 100 dolárov.

Výroba sa však začne až koncom roka 2021. Výroba 3-motorovej verzie ”Tri Motor AWD” by sa mala začať koncom roka 2022. Do Európy sa v takejto verzii pravdepodobne nedostane. Hovorí sa o menšej verzii, ktorá by mohla byť vhodná na cesty starého kontinentu.

Náš tip
Menší Cybertruck pre Európu je vysoko pravdepodobný, uvádza Elon Musk

Už 200 000 objednávok

Elon Musk sa nedávno cez Twitter pochválil, že Cybertruck už má viac ako 200-tisíc objednávok. Stačí poslať zálohu 100 dolárov, je to nezáväzná objednávka.

Inšpirovaný ponorkou z filmu Jamesa Bonda

Šéf Tesly Elon Musk na Twitteri naznačil, že Cybertruck pickup bude čiastočne inšpirovaný modelom Lotus S1 Esprit, ktorý bol vo filme Jamesa Bonda z roku 1977 The Spy Who Loved Me. V tomto filme sa auto po naháňačke ponorilo do vody a premenilo sa na ponorku. Elon Musk kúpil toto auto v roku 2013 za 860 000 dolárov a odvtedy je vystavené v dizajnovom štúdiu Tesly v meste Hawthorne.

Dizajn a schopnosti

Nápad elektrického pickupu Tesly je ”na stole” Elona Muska už od roku 2012, ale intenzívne sa na ňom pracovalo len posledný rok.

Hranatý strieborný pickup vyzerá skôr ako rekvizita do sci-fi filmu. Jeho krivky sú skutočne jednoduché a vyzerá ešte uletenejšie ako väčšina konceptov a dizajnových štúdií iných automobiliek. Faktom však je, že tento dizajn údajne reálne vstúpi do sériovej výroby.

Bežne sa pickupy vyrábajú z oceľového rámu a hliníkovej karosérie, no Tesla opäť uplatnila iný prístup. Vytvorila “exoskelet”, vonkajšiu kostru, ktorá má byť extrémne pevná a odolná. Je vyrobená z ultra pevnej, za studena lisovanej nerezerovej ocele 30X. Je vybavená extra pevným sklom Tesla Armor Glass, ktoré dostane aj elektrický ťahač Tesla Semi. To by malo byť dokonca nepriestrelné. Na predstavení mala Tesla s týmto sklom očividne problémy a nechcene ho rozbila.

Do interiéru si sadne 6 dospelých pasažierov (3 + 3) a korba má dĺžku 198 cm. Korba je krytá, je možné ju však rýchlo odkryť v prípade potreby.

Súvisiacie články

Štandardnou výbavou Tesla Cybertruck bude aj vzduchový adaptívny podvozok, ktorý sa prispôsobí štýlu jazdy.

Technické parametre Tesla Cybertruck

K dispozícii budú tri verzie pickupu. Základná verzia s jediným elektromotorom na zadnej náprave (RWD) bude mať približne 400 km dojazdu a zrýchlenie z 0 – 96 km/h 6,5 sekundy. Jej maximálna vlečná kapacita má byť 3,4 tony.

Stredná verzia bude vybavená 2 motormi (4×4 AWD) a jej dojazd bude približne 640 km. Bude vybavená maximálnou vlečnou kapacitou 4,5 tony.

V Hawthorne prebiehali aj testovacie jazdy na pickupe:

Najlepšia a najdrahšia verzia pickupu bude mať 3 elektromotory a dojazd úžasných 805 km (500 míľ). Tesla tvrdí, že vyšprintuje z 0 – 96 km/h za menej ako 2,9 sekundy a štvrť míle prekoná za neuveriteľných 10 sekúnd. Táto verzia za sebou potiahne až 6,3 tony nákladu. Všetky tri verzie budú mať maximálnu ťažnú kapacitu 1587 kg.

Prehľad všetkých verzií si pozrite nižšie:

Tesla Cybertruck má schopnosti lepšie ako najpredávanejší pickup Ford F-150 a zároveň je rýchlejší ako superšport Porsche 911.

Názor nášho čitateľa

Náš tip
Tesla Cybertruck: Zbesilý výkrik do tmy z punkáčskej izby bláznivého dizajnéra | Názor čitateľa
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Kryt zadnej korby Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Jednoliaty exoskelet Tesla Cybertruck (Zdroj: Tesla)
Zdroj: Tesla
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck

 


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.