Tesla je už cennejšia ako BMW, medzi automobilkami je celkovo štvrtá

Potom, ako sa Tesla stala najhodnotnejšou americkou automobilkou, keď prekonala Ford a GM, pokorila aj ďalšieho giganta. Tým je nemecký koncern BMW Group. Tesla sa tak stala po Toyote, Daimleri a Volkswagen Group 4. najhodnotnejšou automobilkou na akciovom trhu.

Akcie spoločnosti Tesla Inc. v posledných mesiacoch prudko stúpajú. A to najmä vďaka jej ambicióznym plánom, ktoré sa jej zatiaľ darí plniť. Avšak skutočnou zaťažkávacou skúškou bude pre ňu až spustenie výroby pripravovaného Modelu 3 a plnenie objednávok. Hodnotu jej akcií tak tvoria skôr veľké očakávania, ako reálne hospodárske výsledky. Veď BMW predalo v minulom roku 2 milióny vozidiel, kým Tesla 73 000.

Náš tip
Teslou certifikovaný Model S so zárukou je možné kúpiť už za 29 000 €

Až milión Tesiel ročne

Už od budúceho roku však plánuje kalifornská spoločnosť vyrábať 500 000 vozidiel ročne a do roku 2020 dokonca dvojnásobok. Taktiež si treba uvedomiť, že Tesla nie len výrobcom elektromobilov, ale aj čoraz populárnejších energetických úložísk Powerwall a Powerpack či solárnej strechy. Navyše sa v blízkej budúcnosti s najväčšou pravdepodobnosťou stane najväčším producentom Li-Ion batérií na svete. A to vďaka svojej továrni Gigafactory v Nevade.

Súvisiacie články

Čo týka presných čísel, akciový trh si cení Teslu na 61,6 miliardy USD, kým BMW na 61,2 miliárd. Cena jednej akcie spoločnosti Tesla Inc. je aktuálne dnes 357 USD.  Sme radi, že spoločnosť, ktorá má veľkú zásluhu na renesancii elektromobility, je takto vysoko cenená. Ešte radšej však budeme, keď naplní svoje postavenie relevantnými hospodárskymi výsledkami a skutočnými predajmi, čo by znamenalo výrazne zvýšený počet elektrických vozidiel na našich cestách.

Zdroj: bloomberg.com, titulný obrázok: edmunds.com 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.