Tesla Autopilot: Vodič zapol Autopilota a sedel na sedadle spolujazdca. Dostáva trest

Táto kuriózna udalosť sa odohrala vo Veľkej Británii na miestnej diaľnici M1. Vodič mohol svojim riskantným chovaním totiž podľa slov polície ohroziť nielen seba, ale aj okoloidúce vozidlá a iných účastníkov cestnej premávky. Udalosť sa odohrala v blízkosti lokality Hemel Hempstead. Za volantom sedel 39-ročný Bhavesh Patel, pričom jeho chovanie bolo zachytené na zázname. Video daného elektromobilu Tesla bolo pritom natočené pravdepodobne z okoloidúceho vozidla v blízkosti spomínanej lokality.

Náš tip
ŠOFÉR TESLY S ALKOHOLOM V KRVI SA OBHAJOVAL, ŽE JEHO MODEL S ZAŇHO RIADIL AUTOPILOT 42

Riskantné chovanie si vyžiadalo trest

Tento incident sa odohral konkrétne v sobotu, 21. mája 2017. Polícia sa rozhodla páchateľa tohto skutku zatknúť po zverejnení záberov elektromobilu na sociálnych sieťach a v médiách. Bhavesh Patel za svoje konanie dostáva trest v podobe odobratia vodičského preukazu po dobu 18 mesiacov (ide o tzv. diskvalifikačné obdobie). Okrem toho musí tiež odpracovať 100 hodín neplatených verejnoprospešných prác.

“To, čo Bhavesh Patel urobil, bolo veľmi nezodpovedné a mohlo ľahko skončiť tragédiou. Ohrozil nielen svoj život, ale aj život ostatných nevinných ľudí, ktorí v ten deň využívali diaľnicu. Tento prípad by mal slúžiť ako príklad pre všetkých vodičov, ktorí majú prístup k ovládacím prvkom systému Autopilot a mysleli na pokus o podobný kúsok.” – hovorí Kirk Caldicutt, vyšetrujúci dôstojník miestnej policajnej jednotky pre cestnú dopravu.

Súvisiacie články

Samotná funkcia Autopilota, ktorej sa v tomto prípade rozhodol vodič tak slepo dôverovať, je pritom stále vo vývoji. V predošlých rozhovoroch to potvrdil aj Elon Musk, CEO spoločnosti Tesla. Tvrdil, že tento systém pre autonómne riadenie nikdy nebude dokonalý a stále sa nájdu chyby, ktoré bude potrebné eliminovať. Nehode v prípade systému Autopilot sa Tesla nevyhla ani na diaľnici a za optimálnych podmienok, pričom pri danej kolízii zahynula jedna osoba.

“Dúfam, že Bhavesh Patel použije svoje diskvalifikačné obdobie na to, aby sa zamyslel nad tým, prečo sa rozhodol urobiť v ten deň také bezohľadné rozhodnutie.” – pokračuje miestny dôstojník Kirk Caldicutt.

Zdroj: electrek.co

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.