Náskok Tesly v autonómnom jazdení by mal znepokojovať konkurenciu, hovorí vedec

Vedec a profesor Lex Fridman z elitnej americkej univerzity MIT (Massachusetts Institute of Technology, pozn.red.) zameraný na projekty umelej inteligencie vo vozidlách hovorí, že náskok v softvéri Autopilot od spoločnosti Tesla pred konkurentmi tak veľký, že by sa ho mali obávať. Hovorí dokonca, že by Tesla mohla spomaliť tempo inovácií z dôvodu nedostatku konkurencie.

Fridman v rámci svojej práce študuje softvér autonómnej jazdy Tesla Autopilot, ale aj iné asistenčné autopilotné systémy vo vozidlách.

V podcaste s americkým stand-up komikom Joe Roganom vysvetlil, že vo vývoji samoriadiacich systémov podporuje zameranie na softvér. V tomto podcaste sa pred niekoľkými mesiaci objavil aj Elon Musk.

„Som na 100% pre softvérový prístup. Musíme nechať dobrých softvérových inžinierov viesť tento vývoj. Chcel by som, aby aj iné spoločnosti v tejto oblasti konkurovali Tesle. V softvéri je Tesla ďaleko pred všetkými výrobcami v sektore a to je problém. Konkurencia je dobrá a obávam sa, že je v priemysle je dosť ľudí, avšak nedokážu konkurovať Tesle v softvéri. “

Väčšina automobilov totiž nedokáže aktualizovať svoj softvér na diaľku ako Tesla. Viacerí výrobcovia automobilov (GM a Porsche) oznámili snahy o ďalšie vylepšenie schopností vzdušnej aktualizácie softvéru ich vozidiel.

Súvisiacie články

Lex Fridman argumentoval, že softvér je základom a silnou zbraňou elektromobilov Tesla a v prípade iných výrobcov to tak nie je. Vo videu si môžete vypočuť celý podcast:

Lex Fridman z MIT má pravdu. Tesla je niekoľko rokov pred akýmkoľvek iným výrobcom, pokiaľ ide o softvér, a napriek tomu sa stále učí a vylepšuje svoje technológie.

Približne pred mesiacom Tesla predstavila vlastný riadiaci čip a celý hardvér HW3 pripravený pre plne autonómnu jazdu v budúcnosti. Elon Musk povedal, že že softvér pre plne autonómnu jazdu bude k dispozícii do konca tohto roka.

Čo si myslíte o výrokoch Lexa Fridmana? Dajte nám vedieť v komentároch.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.