Elektrina pre domácnosti bude lacnejšia až do roku 2027

Zdroj: Pexels

Spoločnosť Slovenské elektrárne predĺžila memorandum až do roku 2027. Memorandum o porozumení malo platiť do konca roka 2023, no Ministerstvo hospodárstva, Ministerstvo financií a Slovenské elektrárne našli spoločnú reč aj do ďalšieho fungovania. Dozvedeli sme sa o tom na tlačovej konferencii spoločnosti SE, informuje TASR.

Signatári memoranda sa zaviazali zabezpečiť elektrickú energiu pre slovenské domácnosti v cene 61,2077 eur za 1 MWh. Podľa dodatku, ktorý sa pridal k celkovému zneniu memoranda, sa domácnosti dočkajú elektriny za bezkonkurenčnú cenu až po rok 2027. Nebude však stále za rovnakú cenu. Počas tohto obdobia má mať krivka ceny stúpajúci profil.

Cena bude počas jednotlivého obdobia mierne rásť na základe platných trhových indexov. Do memoranda zahrnuli špecifické mechanizmy, ktoré prepočítajú cenu na každý rok zvlášť. Cena však bude oveľa výhodnejšia, ako by bola pri klasickom komerčnom kontrakte. Zmluvy sú už vo finálnom štádiu.

Lacnejšie domáce nabíjanie poteší nejedného elektromobilistu | Zdroj: Radovan Hlôška

Podľa ministra Karla Hirmana predstavuje celá dohoda jeden veľký náročný a hlavne citlivý proces, a to najmä preto, lebo zahŕňa aj otázku štátnej pomoci.

Súvisiacie články

“Musíme pripraviť takú implementačnú zmluvu, ktorá by v nasledujúcich mesiacoch mohla prejsť notifikačným procesom v Bruseli.”

dodal minister Karel Hirman.

Ako sú na to ceny v porovnaní s rokom 2022?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo svojej tlačovej správe uvádza, že domácnosti budú za elektrickú energiu v roku 2023 platiť asi o 2,5 % viac než v roku 2022. V porovnaní s likvidačným zvýšením na úrovni 380 %, ku ktorému by mohlo dôjsť bez zásahu vlády, je 2,5 %-ný nárast skutočne zanedbateľný.

Pre priemernú domácnosť v bytovom dome s ročnou spotrebou 2 272 kWh by to malo znamenať mesačné zvýšenie faktúry o 0,78 €. Pre rodinný dom s elektrickým vykurovaním a ohrevom vody, kde priemerná ročná spotreba dosahuje 8 968 kWh, by malo ísť mesačne o navýšenie na úrovni 2,46 €.

Náš tip
Stiahnite si zdarma Príručku elektromobilistu: Všetko, čo potrebujete vedieť
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.