HE3DA: Česi vyvinuli unikátne Li-Ion batérie a stavajú vlastnú Gigafactory

16. októbra prebehne slávnostné zahájenie výstavby továrne na výrobu patentovaných Li-Ion batérií, ktoré vyvinula česká spoločnosť HE3DA. S ročnou produkciou 1,2 GWh sa tak stane akousi českou “Gigafactory”. Tieto batérie sú využiteľné v rámci domácich a priemyselných energetických úložísk, ako aj v oblasti automobilového priemyslu. 

Nanomateriály s nepriestrelným alibi

Spoločnosť HE3DA založil český vedec a vynálezca Jan Procházka, ktorý je špecialistom na nanomateriály. Svoje poznatky z tejto oblasti zúžitkoval pri vývoji patentovaných batérií s 3D priestorovými elektródami na báze lithiových nanomateriálov. Vďaka novej technológii sú batérie nehorľavé a mechanické veľmi odolné, keď fungujú napríklad aj po priestrele. Ďalšou obrovskou výhodou sú nízke náklady na výrobu. Spoločnosť HE3DA uvádza, že tie sú až o polovicu nižšie ako u konkurencie. Ich energetická hustota je 125 Wh/kg, účinnosť 95 %, životnosť viac ako nabíjacích 5 000 cyklov. Na 70 % kapacity sa nabijú za 15 min, na 90 % to trvá 2-krát dlhšie.

Náš tip
SCiB batéria od Toshiby: Za 6 minút nabíjania získate dojazd 320 km

Gigafactory z Horní Suché

HE3DA už tieto batérie vyrába v testovacej prevádzke. Finálna masová výroba bude zahájená budúci rok, kedy bude dokončená nová továreň s ročnou kapacitou produkcie 1,2 GWh. Tá vyrastie v obci Horní Suchá pri Karvinej, a to na ploche 10 000 m2. Podobne ako továreň Tesla Gigafactory bude (z časti) napájaná z fotovoltaických panelov umiestnených na jej streche.

Súvisiacie články

V rámci dvoch výrobných liniek zamestná 250 ľudí. Jednej linka bude produkovať 50 kWh batérie pre priemyselné energetické úložiská na spôsob Tesla Powerpack. Druhá sa postará o menšie 5 kWh batérie, ktoré sú určené do tzv. Powerboxov. Tie sú zas obdobou domácich úložísk Tesla Powerwall. Výstavba továrne zhltne 5,5 miliardy Kč, čo je cca 213 miliónov eur. Na začiatku výroby má česká Gigafactory generovať ročný zisk vo výške 383 miliónov eur.

Náš tip
Samsung SDI predstavil modulárne batérie do elektromobilov, ktoré majú zabezpečiť až 700 km dojazd

Spoločnosť HE3DA na svojich patentovaných batériách neustále pracuje. Veríme preto, že už čoskoro sa dočkáme aj verzie aplikovateľnej do osobných elektrických automobilov.

Zdroje: he3da.czsolarninovinky.cz, titulná fotografia: ČTK

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.