Z dubajskej púšte vyrastá gigantická solárna farma za 12 miliárd eur

Pri metropole Spojených arabských emirátov Dubaji sa buduje obrovská solárna elektráreň. Projekt menom Mohammed Bin Rashid Al Maktoum sa buduje od roku 2012 a aktuálne už rastie aj do výšky. Po dokončení bude elektráreň schopná poháňať 1,3 milióna domácností.

Aktuálne sa projekt nachádza v ôsmom roku výstavby na satelitných snímkach je vidieť kilometre fotovoltických panelov. Ich uniformita je tu v kontraste s krivkami piesočných dún, ktoré solárny park obklopujú. Po dokončení projektu Dubajský úrad pre energiu a vodu (DEWA) povedal spoločnosti CNN, že investícia v hodnote 50 miliárd dirhamov (12,3 miliárd eur) by mohla poháňať až 1,3 milióna domácností, zatiaľ čo by sa ročne znížili emisie uhlíka o 6,5 milióna ton. Video z výstavby projektu si pozrite na tomto odkaze.

Solárny park s budúcim výkonom 5000 megawatov sa stavia od roku 2012 a plánovaný dátum dokončenia je do roku 2030. To je trikrát dlhšie ako výstavba najvyššej budovy sveta Burj Khalifa. Nainštalovaných je aktuálne 2,3 milióna fotovoltických panelov s výkonom 213 megawattov. Tretia fáza s dokončením v roku 2020 pridá viac ako 3 milióny panelov a 800 megawattov, bude dokončená v roku 2020.

Solárny park pri Dubaji

Začala výstavba do výšky

Po rokoch budovania panelov po púšti teraz projekt prvýkrát rastie aj do výšky v rámci štvrtej, najambicióznejšej fázy. Heliostatická veža (CSP – concentrated solar power) bude najvyššou takouto vežou na svete. Bude koncentrovať lúče z okolitých solárnych zrkadiel, heliostatov, na vrchol veže. Teplo vo vrchu veže zohreje tok roztavených solí a vytvorenou parou bude poháňať turbíny a vyrábať elektrickú energiu.

10-krát lacnejšie ako fotovoltika

Bežne majú heliostatické slnečné elektrárne o niečo vyššiu efektívnosť ako fotovoltika. Táto technológia ukladá energiu v podobe tepla namiesto batérií. Uskladňovanie tepla je desaťkrát lacnejšie ako skladovanie elektrickej energie v batériách. To dáva tejto konkrétnej technológii obrovskú výhodu.

Systém CSP môže vyrábať elektrinu aj bez Slnka a do noci. Heliostatická veža uchová teplo po dobu až 15 hodín a bude schopná dodávať energiu 24 hodín denne. Po dokončení bude veža vysoká 260 metrov a bude obklopená 70 000 heliostatmi.

260 m heliostatická veža pri Dubaji – vizualizácia

Okrem veže s výkonom 100 MW budú vo štvrtej fáze vyrábať energiu aj tzv. parabolické žľaby (iná forma koncentrovanej slnečnej energie) a fotovoltika.

Súvisiacie články

Po vybudovaní fázy 5 bude k dispozícii ďalších 900 MW vďaka fotovoltike. Tá sa začne budovať v roku 2021. Posledná fáza solárneho parku sa stále plánuje.

Solárne megaprojekty po svete

S kapacitou 1963 megawattov z prvých štyroch etáp je tento park už teraz medzi najväčšími projektmi solárnej energie na Zemi.

Solárna farma Ladakh v Indii vyrobí 3000 megawattov energie a jej prevádzka sa spustí už v roku 2023. Aktuálne najväčší solárny park sveta je 1547 MW elektráreň v Ningxia v Číne.

Solárna elektráreň v Ningxia v Číne

Prekážky a výzvy v solárnych projektoch

Kľúčom k efektivite takto obrovských projektov je aj odolnosť proti nepriaznivému počasiu. Dubajský úrad DEWA hovorí, že prach je najväčšou výzvou, pretože hromadenie prachu na paneloch môže rapídne znížiť ich výkon. V rámci povrchovej údržby sa v dubajskom projekte pravdepodobne implementuje „suchý robotický čistiaci systém“.

Teplota je ďalším dôležitým faktorom. Fotovoltika sa degraduje rýchlejšie, keď teplota v púšti prudko kolíše. V Dubaji sa letné teploty môžu pohybovať takmer 50 °C cez deň klesnúť pod – 10 °C v noci.

Stratégia čistej výroby energie v Dubaji do roku 2050 ráta s ich 25 % podielom do roku 2030 a až 75 % čistej energie do roku 2050, čo zodpovedá výkonu 42 000 megawattov.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.