Elektromobily Toyota budú používať solid-state batérie, ktoré prinesú rýchlejšie nabíjanie

Automobilka Toyota sa nevzdáva technológie s vodíkovými palivovými článkami, ktorá poháňa model Mirai. Spoločnosť však na pozadí pracuje tiež na technológii elektromobilu, ktorý bude využívať solid-state batérie s tuhými článkami. Takáto technológia prinesie vítanú dlhšiu výdrž, rýchlejšie nabíjanie, ale aj zvýšenú bezpečnosť. Plán automobilky je predstaviť úplne nový elektromobil s batériami na báze solid-state do roku 2022.

Hovorca automobilky Toyota Kayo Doi povedal japonskému spravodajskému zdroju Chunichi Shimbun, že spoločnosť nebude komentovať konkrétne plány a postupy týchto nových produktov. Spoločnosť má však v úmysle priniesť na trh technológiu solid-state batérii do začiatku roka 2020.

Solid-state batérie ponúkajú svetlú budúcnosť

Výmena tekutého elektrolytu, ktorý sa nachádza v dnešných Li-Ion batériách, eliminuje riziko požiaru a výbuchu súvisiace so súčasnou technológiou batérií. Na obmedzenie takýchto rizík musia dnešné elektromobily používať špeciálne chladiace systémy na stabilizáciu teploty vo vnútri akumulátorov. Takéto systémy zvyšujú náklady, hmotnosť a objem vozidiel. Tuhé batérie nebudú potrebovať tieto prepracované chladiace systémy, ktoré pomôžu znížiť náklady na stavbu elektrického vozidla. Navyše ponúkajú omnoho rýchlejšie nabíjanie.

Súvisiacie články
Náš tip
Apple pravdepodobne chystá spoluprácu s najväčším čínskym výrobcom autobatérií. Bude aj elektromobil?
Demonštrácia technológie solid-state batérií z dielne konkurenčnej automobilky Hyundai. Ilustračná foto. Zdroj: quickcarreview.com

Spoločnosť Toyota však nie je jediná, ktorá si robí plány ohľadom technológie solid-state batérií. Izraelský startup StoreDot hovorí, že vyvinul solid-state batériu s dojazdom 480 km, ktorá sa nabije za skvelých 5 minút. Henrik Fisker na druhej strane tvrdí, že jeho nové elektrické vozidlo EMotion prejde viac ako 640 km na jedno nabitie a batéria sa následne nabije len za 9 minút. Predstavenie tohto vozidla je naplánované pre rok 2019.

Naposledy nám automobilka priniesla skutočne zaujímavý model Concept-i na výstave CES 2017 v januári v Las Vegas. Plány spoločnosti Toyota sú však skutočne ambiciózne. Predstavenie nového konceptu, ktorý bude využívať solid-state batérie by mohlo priniesť viac svetla do plánov automobilky. Plánované predstavenie v roku 2022 je však zatiaľ skutočne ďaleko a Toyota bude musieť priniesť skutočne inovatívny koncept, ktorý by obstál voči konkurencii.

Zdroj: cleantechnica

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.