BMW: Spaľovacie motory budeme vyrábať minimálne ďalších 30 rokov

Spoločnosť BMW nemá plány meniť výrobu na čisto elektrické autá. Hovoria, že na svete sa nachádzajú miesta, kde nepotrebujú elektromobily vôbec. Majú svoje modely série i, z toho i3 je jeden z najobľúbenejších elektromobilov. Čiže určitý počet elektromobilov za rok vyrobia.

Svoj elektromobil i3 plánujú vyrábať do roku 2023 a spolu s ním by mal odísť aj jeho plug-in hybridný brat BMW i8. Na druhú stranu do elektromobility investovali dosť peňazí.

V rozhovore Automotive News sa spomína, že spoločnosť plánuje pokračovať vo výrobe spaľovacích motorov ešte minimálne 30 rokov:

„Skončí sa výroba najlacnejšieho trojvalcového motora s objemom 1,5 litra, šesťvalec s výkonom 400 koní zostane, pretože je príliš drahé a príliš zložité vyrábať ho s jeho štyrmi turbami. Každopádne naše štvorvalcové a šesťvalcové dieselové motory tu však zostanú najmenej ďalších 20 rokov a naše benzínové najmenej 30 rokov.“

USA nepotrebuje elektromobily. Prečo?

Najzaujímavejšou časťou bol komentár Froehlicha, v ktorom spomína, že USA nepotrebuje elektromobily z dôvodu slabej infraštruktúry. Taktiež spomína, že elektromobily sa hodia ľudom na východnom pobreží a na častiach západného pobrežia USA. Ostatné časti USA si postačia so spaľovacími motormi.

Súvisiacie články

„Väčšina USA nepotrebuje elektromobily. Mohli by sme ponúknuť vysokovýkonné plug-in hybridy M triedy, čím by sme vodičom poskytli viacej zábavy, ako aj environmentálne výhody. Budúcnosť elektromobility vidíme hlavne na západnom pobreží a v častiach východného pobrežia, zatiaľ čo zvyšok USA bude pokračovať s konvenčnými benzínovými motormi.“

Froehlich predpokladá, že plug-in hybridy budú tvoriť 25 % predaja v Európe, 50 % budú tvoriť autá na spaľovací motor a zvyšok elektromobily. K tomu dodal:

„V Európe nemáte žiadne výhody ak používate elektromobily.”

To samozrejme nie je pravda, dávnejšie sme písali článok, ktorý hovorí o opaku.

Je to zaujímavá stratégia, kedže niektoré štáty v EU si akurát nastavili zákaz áut so spaľovacími motormi, ktorý bude platiť do menej ako 20 rokov. A naopak, BMW chce zostať pri výrobe áut so spaľovacími motormi, ktoré by boli neskôr “nelegálne” v niektorých územiach. Z nášho hľadiska je to otázka času, kedy automobilky postupne zastavia vývoj spaľovacích motorov a začnú sa naplno venovať alternatívam.

A čo si o tom myslíte vy? Napíšte nám v diskusii pod článkom.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.