Avia oslávila 100 rokov: Prechádza zo spaľovacích motorov na elektrické vozidlá

Známy český výrobca nákladných automobilov Avia oslávil tento rok 100. výročie svojho vzniku. Tento rok by mala dodať zákazníkom niekoľko desiatok nákladných áut Avia Initia vrátane výročných verzií s odkazom na rok 1919. Budú to ale jej posledné sériové nákladné vozidla so spaľovacím dieslovým motorom. Ich výrobu spoločnosť na jeseň ukončí. Podľa českého serveru Idnes sa chce sústrediť na dodávanie súčiastok a elektromobilitu.

Naďalej poskytne servis a náhradné diely

Dôvodom tohto kroku sú stále prísnejšie európske emisné normy. Podľa majiteľov bude pokračovať len zákazková výroba vozidiel Avia Initia s pohonom 4×4. Naďalej bude firma poskytovať servis pre tisíce nákladných áut radu D a Initia. Podľa riaditeľa firmy Tomáša Adamca budú potrebné súčiastky naďalej vyrábať a to vrátane montáže celkových dielov.  Spoločnosť by mala mať dostatok náhradných dielov.

Úžitkové elektromobily ľahkej a strednej kategórie

Postupne sa chce spoločnosť zamerať na elektromobilitu. Momentálne hľadá partnerov pre projekt úžitkových elektromobilov ľahkej a strednej kategórie. Partneri by mali poskytnúť elektromotory a batérie.

Súvisiacie články

Avia by následne dodala elektromobilu podvozok a kabínu. Takéto vozidlá by mohli využívať firmy s vlastnou sieťou nabíjacích staníc ako napríklad Česká pošta. Ročne by mohlo byť vyrobených niekoľko sto kusov. Avia už koncom minulého desaťročia vyrábala v spolupráci s britskou firmou Smith elektromobily na podvozku radu D.

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.