“Anti-solárne panely” môžu vyrábať energiu aj v noci, tvrdia americkí vedci

Nová štúdia amerických výskumníkov z University of California (UC Davis) ukazuje, že anti-solárne panely môžu vyrábať energiu aj počas noci. Fungujú presne opačne, ako solárne panely. Štúdiu zverejnili v žurnále ACS Photonics.

Nejde o vtip

Panely majú byť otočené smerom k povrchu Zeme a zachytávať infračervené žiarenie. Z neho by vyrobili približne 25% toho, čo vyrobia klasické solárne počas denného svetla.

Solárne panely sú v porovnaní so Slnkom studené, takže absorbujú jeho teplo a menia ho na energiu. Ak natočíte anti-solárny panel, ktorý je teplý v porovnaní s povrchom Zeme, začne vyžarovať teplo ako neviditeľné infračervené svetlo. To zachytáva energiu.

Súvisiacie články

Profesor na fakulte elektrotechniky a výpočtovej techniky na UC Davis Jeremy Munday (autor štúdie) povedal, že solárne aj anti-solárne panely sú “tepelné motory”.

“Na premenu energie z tepelnej na elektrickú potrebujete dve tepelné telesá. Tento nočný solárny článok vlastne zachytáva tepelnú energiu zo Zeme (relatívne teplé teleso) a vesmír berie studené teleso. Panel túto energiu zachytáva pri prechode do vesmíru a premieňa ju na elektrinu.”

Zatiaľ v teoretickej rovine

Kým klasický solárny panel sa vyrába z kremíka, anti-solárny panel potrebuje zachytávať svetlo extrémne dlhej vlnovej dĺžky. Na to by boli vhodné napríklad ortuťové zliatiny. Zatiaľ sú všetky tvrdenia iba v teoretickej rovine. Profesor Munday však aktuálne so svojim tímom pracuje na vývoji takéhoto materiálu.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.