MojElektromobil

,Ford Mustang Mach E dostal nezávislý odhad dojazdu od agentúry EPA. Dosahuje od 339 km do 483 km. Pozrite si ďalšie zverejnené údaje pre tento elektromobil.

Ford šokoval automobilový svet, keď sa rozhodol dať elektrický pohon značke Mustang, ktorá desaťročia reprezentuje obrovské spaľovacie motory v silných muscle cars. Automobilka však nesklamala a aj do elektrického Mustangu dokázala priniesť veľmi slušné parametre.

Americká agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) zverejňuje “window sticker” – informačnú nálepku pre každý nový automobil. Na tejto nálepke nájdete informácie o spotrebe, dojazde, čase nabíjania alebo úspore prevádzkových nákladoch.

Verzia Mustang Mach E Extended Range s pohonom všetkých kolies (AWD) má podľa EPA dojazd 434 km, kombinovaná spotreba je na úrovni 233 Wh/km. Tesla Model Y (priamy konkurent) v porovnateľnej verzii dokáža prejsť 525 km. Nechajme sa prekvapiť, akú spotrebu tento elektromobil dosiahne na cestách.

Dojazd takmer 500 km

EPA dojazd je v rozmedzí 370 km (Select Standard Range AWD) do 483 km (Premium Extended Range RWD). Kapacita batérie je buď je 75,7 alebo 98,8 kWh. Verzia Extended Range GT akceleruje z 0-60 mph za rovné 4 sekundy a najpomalšia verzia Standard Range RWD za 5,8 sekundy.

2021 Ford Mustang Mach E Premium s pohonom všetkých kolies prejde podľa EPA na jedno nabitie 270 míľ, čo je 434 km. Kombinovaná spotreba vozidla je v prepočte 233 Wh/km a čas nabíjania na domácej zásuvke s 240V je 10,7 hodiny. 3 750 dolárov je podľa EPA hodnota ušetrených prevádzkových nákladov za 5 rokov v porovnaní s “priemerným novým vozidlom”.

2021 Ford Mustang Mach E Extended Range AWD - dojazd a spotreba (Zdroj: InsideEVs)
“Window sticker” elektromobilu Ford Mustang Mach E Extended Range AWD (Zdroj: InsideEVs)

Obrovské rozdiely nájdeme medzi číslami dojazdu EPA a WLTP. Podľa holandského konfigurátora Mustang Mach-E dojazd tohto modelu začína na 440 km, teda rozdiel 101 km oproti americkej norme. Verzia s najdlhším dojazdom (ER RWD) je podľa WLTP až 610 km – rozdiel 127 km.

Porovnanie verzií Mustang Mach E pre americký trh:

2021 Ford Mustang Mach E dojazd podľa EPA (Zdroj: InsideEVs)

2021 Ford Mustang Mach E ceny (Zdroj: InsideEVs)

Porovnanie s lídrom na trhu

Keď sa pozrieme na technologickú špičku elektromobilov v tomto segmente a zároveň priameho konkurenta, 2021 Tesla Model Y AWD, Ford ešte má čo dobiehať. Čísla EPA hovoria jasnou rečou v prospech Modelu Y.

Ten má v modelovom roku 2021 pre verziu Long Range AWD dojazd 525 km podľa EPA (konkurent je Mustang Mach-E ER AWD). Spotreba je na úrovni 168 Wh/km, u Mustang Mach-E je to 233 Wh/km, teda Ford zožerie o 65 Wh/km viac energie. Najvýkonnejšia verzia Model Y Perforormance dostal od EPA dojazd 488 km, pričom porovnateľná verzia Fordu (ER AWD GT) prejde 402 km.

Model Y je dokonca o niekoľko tisíc lacnejší (48 490 USD vs 54 700 USD). Kupca Mustangu Mach-E si však môže na rozdiel od Tesly uplatniť federálnu dotáciu 7 500 USD, čím sa jeho cena dostáva v porovnaní s Teslou nižšie. Holandský konfigurátor má pre verziu ER AWD cenovku od 67 140 EUR.

24. novembra 2020
Zdroj: InsideEVs

Pravidlá diskusie

Portál MojElektromobil.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+