Toyota Mirai je poháňaná vodíkom. Na jedno natankovanie prejde až 500 km

Automobilka odhalila detaily ohľadom vodíkom poháňaného automobilu Mirai. Ten by mal na vybrané trhy prísť už koncom tohto roka. Čo prinesie? Predovšetkým dostatočný dojazd a úspornú prevádzku.

Pôjde o jedno z mála komerčne dostupných automobilov, ktoré k svojmu pohonu využívajú vodíkové palivové články. Tie majú zabezpečiť dojazd na úrovni 500 km na jedno natankovanie. Áno, nejde o klasický elektromobil, ktorý sa dobíja v špecializovaných dobíjacích staniciach elektrinou. V tomto prípade sa energia získava chemickou reakciou stlačeného vodíku so vzduchom, ktorý je počas jazdy pumpovaný z prednej masky do palivového článku.

Pri rozjazdoch je energia získavaná z batérie, ktorej funkcia je podobná ako pri bežných elektromobiloch. Výhodou riešenia od Toyoty ale nie je iba dojazd, ale aj rýchlosť tankovania (plná nádrž do 3 minút), a bezproblémová prevádzka aj pri nízkych teplotách do -30°C.

Cena Toyoty Mirai pritom nie je až tak vysoká a má sa pohybovať na úrovni 58-tisíc dolárov, čo je porovnateľné s inými elektromobilmi na trhu. Momentálne je však najväčšou nevýhodou nedostatočná infraštruktúra tankovacích staníc. Tie sú v dostatočnom množstve zastúpené iba v Californii, kde aj automobilka bude Mirai predávať.

Súvisiacie články

Zdroj: newrochelletoyota

 


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.