Elektrický ťahač Tesla Semi bude používať motory z Modelu 3, ako aj ďalšie diely

Pri príležitosti zverejnenia hospodárskych výsledkov Tesly za 1. štvrťrok 2017, prezradil Elon Musk ďalších pár noviniek ohľadom pripravovaného elektrického ťahača Tesla Semi. Ten spoločnosť predstaví už v septembri tohto roku.

Asi najzaujímavejšou novinkou je, že ťahač bude disponovať “hromadou” elektromotorov, ktoré boli primárne vyvinuté pre elektrický “budget” kompakt Tesla Model 3. A motory nebudú jediný spoločnými dielmi oboch vozidiel. Zdieľanie súčiastok prinesie podľa Muska výraznú úsporu nákladov pri vývoji a výrobe elektrického ťahača. Dôsledkom toho bude vyššia marža.

Náš tip
Elon Musk potvrdil nové elektromobily, ťahač Tesla sa predstaví už v septembri
Tesla Semi – oficiálny teaser

Nízke prevádzkové náklady a obria batéria

Technologický riaditeľ Tesly JB Straubel sa vyjadril, že vývojový program Tesly Semi nebol nijak obzvlášť náročný. Elon Musk doplnil, že program bol realizovaný s cieľom dosiahnutia nižších prevádzkových nákladov na 1 míľu. Okrem iného tak chce dokázať, že elektrické vozidlá sú využiteľné v akomkoľvek segmente dopravy. Prevádzkové náklady by tak mali byť nižšie ako v prípade dieselových ťahačov. Tesla Semi tak bude atraktívna predovšetkým pre dopravné spoločnosti.

Tesal Semi bude podľa Muska schopná prepravy na dlhé trate. Nemali by sa tak naplniť prvotné predpoklady o vozidle, určenom na krátke medziprevádzkové trasy. To však bude vyžadovať obrovskú batériu, ktorá s najväčšou pravepodobnosťou prekoná svojou kapacitou 537 kWh akumulátor elektrobusu spoločnosti BYD.

Súvisiacie články

Zdroj: electrek.co, titulná fotografia: extremetech.com


Už Vám nič neujde!

Prihláste sa na odber noviniek súvisiacich s týmto vozidlom

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.