Tesla predstavila nárazuvzdornú solárnu škrídlu, Powerwall 2 a Powerpack 2

Spoločnosť Tesla Motors chrlí v poslednej dobe jeden produkt za druhým. Po nedávnom uvedení nového plne autonómneho Autopilota, predstavila behom dvoch dní solárnu škridlu, Powerwall 2 a Powerpack 2.

Vízia Elona Muska o bezemisných domácnostiach, zásobovaných čistou energiou z trvalo udržateľných zdrojov, naberá opäť reálnejšie kontúry. A to vďaka novopredstavenej solárnej škridle a nástennej batérii Tesla Powerwall, ktorá dokáže energiu získanú zo slnečného žiarenia uskladniť na neskoršie využitie.

Solárna škridla z produkcie Tesla Solar (ex SolarCity) je v podstate hybridom klasickej strešnej krytiny a solárneho panelu. Plní štandardnú ochrannú funkciu strešnej krytiny a zároveň zachytáva slnečné žiarenie, ktoré premieňa na elektrickú energiu. Jej hlavnou výhodou je to, že “jednou ranou je možné zabiť 2 muchy naraz”. Pri výstavbe domu položíte solárnu strechu a nemusíte dodatočne doinštalovávať nevzhľadné solárne panelyEnergiu získanú z premeny slnečného žiarenia je možné zúžitkovať hneď alebo ju možno uskladniť do nástennej batérie Powerwall 2.

Ďalšími prednosťami strechy tvorenej solárnymi škridlami je jej vzhľad a cena. Na výber je zo 4 variantov. Vzor toskánskej pálenej škridly, bridlice, štruktúrovaný vzor a “Smooth Glass”.

Zdroj: tesla.com

Škridlové panely sú potiahnuté špeciálnym filmom, ktorý spôsobuje to, že pri pohľade na strechu z úrovne zeme, pôsobí ako bežná strecha.

Pohľad z úrovne zeme (vľavo), pohľad z hora (vpravo). Zdroj: tesla.com

Predstavovanie solárnej škridly prebehlo vonku v blízkosti štyroch domov, ktorých strechu tvorili solárne škridly. Nikto zo zúčastnených si neuvedomil, že sa jedná o solárnu strechu, kým na to neboli upozornení. Na vývoji filmu spolupracuje Tesla s renomovanou spoločnosťou 3M. Solárna škridla pozostáva z troch vrstiev. Základ tvorí panel z vysokoefektívnych solárnych buniek, ktoré dokážu produkovať energiu aj počas horúcich letných dní. Tento panel je chránený extrémne odolným a nárazu-vzdorným tvrdeným sklom. Vonkajšiu vrstvu tvorí už spomínaný film, ktorý dokáže špeciálnym spôsobom odrážať zbytkové slnečné lúče.

Štruktúra solárnej škridly. Zdroj: tesla.com

Elon Musk na prezentácii neuviedol presnú cenu solárnej škridly. Vyjadril sa však, že celková cena solárnej strechy po odpočítaní hodnoty vyprodukovanej elektriny bude nižšia, ako v prípade klasickej strešnej krytiny. Solárnu strešnú krytinu bude Tesla predávať, rovnako ako svoje elektromobily, priamo zákazníkom bez využitia externej distribučnej siete. Krytina bude uvedená na trh v lete budúceho roku.

Súvisiacie články

 

Tesla Powerwall 2

Požadovanú efektivitu solárnej strechy, by nebolo možné dosiahnuť bez zariadenia na uskladnenie nevyužitej energie. Z tohoto dôvodu Tesla inovovala svoju nástennú batériu pre domácnosti Powerwall. Nová verzia nesie označenie Powerwall 2. Okrem navýšenia kapacity zo 7 kWh na 14 kWh, bola nová batéria obohatená o invertor. Vďaka nemu je možné uložený jednosmerný prúd konvertovať na striedavý a tým pádom priamo z batérie napájať spotrebiče v domácnosti. Maximálny výkon batérie sa má pohybovať na úrovni 7 KW. Plne nabitá batéria Powerwall 2 má pokryť energetické nároky 3-izbového domu počas celého dňa. Vďaka potrebnej IP ochrane je možné Powerwall 2 inštalovať aj vo vonkajších priestoroch.

Zdroj: Tesla Motors

Cena Powerwall 2 je 5 500 dolárov. Inštalácia s potrebným hardvérom stojí ďalších 1 000 dolárov. Batériu je možné rezervovať už teraz za poplatok 500 dolárov. Prvé inštalácie začne Tesla realizovať začiatkom roka 2017.

Tesla Powerpack 2

Deň pred predstavením solárnej strechy a Powerwall 2, uviedla spoločnosť Tesla Motors novú verziu veľkokapacitnej priemyslovej batérie Tesla Powerpack. Jedná sa v podstate o Powerwall pre priemyselné využitie. Powerpack novej generácie nesie názov Powerpack 2. V porovnaní so svojím predchodcom má 2-násobne vyššiu energetickú hustotu. To znamená kapacitu 200 kWh. Batéria je vybavená novým invertorom, vďaka ktorému sa výrazne zjednodušuje inštalácia. Zlepšila sa aj možnosť škálovania systému viacerých Powerpack 2 batérií.  Kapacitu je možné navyšovať na úroveň niekoľkých desiatok MWh. Nový Powerpack 2 je možné zakúpiť už dnes.

 

Systém viacerých Powerpack batérií. Zdroj: tesla.com

Zdroj: TeslaMagazin.sk

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.