Kedy bude Spojené kráľovstvo pripravené prejsť na elektrické autá?

Zákaz predaja nových benzínových a naftových áut od roku 2030 znamená, že budúcnosť Spojeného kráľovstva je zdá sa už len čisto elektrická – ale je na to Spojené kráľovstvo pripravené? Prečítajte si túto informatívnu správu a dozviete sa viac.

Skúmanie na vzorke 2000 ľudí odhalilo názory na to, ako je Spojené kráľovstvo pripravené na elektrické vozidlá, aké najväčšie obavy panujú a aký typ auta budú ľudia chcieť, keď sa priblíži termín konečného zákazu v roku 2030.

Okrem toho pripájame aj informácie o miere akceptácie elektromobilov, nabíjacích bodoch a ďalšie. Informácie sme čerpali zo stránky rivervaleleasing.co.uk.

Až 43 % opýtaných si myslí, že Spojené kráľovstvo nebude pripravené prejsť na elektrické autá nikdy

Najnovší prieskum na reprezentatívnej vzorke 2 000 respondentov ukázal, že až 43,4% opýtaných neverí, že Spojené kráľovstvo bude vôbec niekedy pripravené plne prejsť na elektrické autá. Len 15,7% si myslí, že bude včas dostatočne pripravené na dosiahnutie termínu – roku 2030. Počet tých, ktorí si myslia, že bude pripravené 10 rokov po cieľovom dátume sa pohybuje na úrovni 18,1%, zatiaľ čo zvyšných 22,8% sa domnieva, že to bude trvať prinajmenšom do roku 2050, kým bude Spojené kráľovstvo úplne pripravené na prechod.

Prečo sa necítime pripravení na elektrické autá?

Podľa predchádzajúceho výskumu boli obrovské náklady na kúpu, limitované nabíjacie miesta a obavy z dojazdu pôvodne hlavnými dôvodmi pre britských motoristov, ktorí neboli ochotní prevádzkovať elektromobil. Aj keď tieto obavy stále prevládajú, energetická kríza teraz zohráva ďalšiu významnú úlohu v nových obavách z prechodu.

Čo bráni Spojenému kráľovstvu prejsť na elektrické autá?

Najnovší výskum zistil, že rastúce náklady na energiu sú novým najčastejším problémom, pretože až 21,08% respondentov uviedlo, že hrozba vysokých taríf za domáce nabíjanie by mohla Spojenému kráľovstvu efektívne znemožniť pokračovanie v pokusoch o prechod na elektrickú energiu.

Rastúce náklady na energiu sú najnovším problémom pre vodičov v Spojenom kráľovstve

Počiatočné náklady pri kúpe sú pre mnohých naďalej neprekonateľnou prekážkou, keďže až 20,11% opýtaných tvrdí, že kúpa elektromobilu je stále jednoducho príliš drahá. Nemenej zaujímavé je, že 12,09% si myslí, že ojazdené benzínové a naftové vozidlá budú pre vodičov stále viac a viac atraktívne, čo naznačuje, že veľa ľudí neprejde a radšej zostane pri ekonomicky overených riešeniach.

O niečo menej respondentov verí, že elektrická sieť v Spojenom kráľovstve bude hlavnou prekážkou elektromobilov, keďže 8,42% sa domnieva, že nedokáže zvládnuť také množstvo elektrických áut. Len 3,97% si myslí, že je to kvôli problémom so skladovými zásobami a dodávkam, hoci množstvo elektromobilov čaká v Spojenom kráľovstve dostupných na skladoch predajcov.

Súvisiacie články

Čo urobíme, keď príde rok 2030?

Bez ohľadu na to, či už na elektromobile jazdíte alebo máte z prechodu obavy, rok 2030 sa blíži. Predaj nových benzínových a naftových áut bude legislatívou definitívne zakázaný, takže vodiči nebudú mať inú možnosť, ako vyberať z elektromobilov, ak si budú chcieť ešte niekedy kúpiť nové auto. Aká ale bude naša preferovaná možnosť, keď odbije čas?

Ktorý typ paliva si britskí motoristi vyberú po zákaze v roku 2030?

  • Budú sa držať ojazdených benzínových áut – 30%
  • Budú sa držať ojazdených naftových áut – 15%
  • Prejdú na elektromobil – 21%
  • Prejdú na hybrid – 34%

Hybridy sú favoritmi britských vodičov pre rok 2030

Požiadali sme 2000 respondentov zo Spojeného kráľovstva, aby nám povedali, čo s najväčšou pravdepodobnosťou urobia, keď vstúpi do platnosti zákaz od roku 2030. Pomerne značná časť odpovedí smerovala k elektrifikovaným, aj keď nie plne elektrickým vozidlám. Zdá sa, že Spojené kráľovstvo si začína uvedomovať, že nemá na výber než začať akceptovať legislatívne vynútenú zmenu, keďže 33,88 % uviedlo, že by sa v roku 2030 rozhodli pre nový hybridný automobil. Na druhej strane, takmer polovica opýtaných (45,39 %) jasne deklarovala, že namiesto prechodu by stále zostali pri ojazdenom benzínovom alebo naftovom aute.

Miera prijatia elektromobilov v porovnaní s benzínovými a naftovými autami

Objektívne je veľa vodičov, ktorí sa pripravujú na termín definitívneho zákazu v roku 2030. Miera prijatia elektromobilov sa štatisticky zvyšuje, čo znamená, že časom môže rásť ich množstvo exponenciálne. Zjednodušene povedané, registrácie nových elektromobilov každým rokom opticky stúpajú. Štatistiky Spoločnosti výrobcov a obchodníkov s motormi (SMMT) ukazujú, že v polovici roku 2022 je v Spojenom kráľovstve papierovo zaregistrovaných približne 826 500 nových elektrických áut v porovnaní s rokom 2016.

Dnes elektromobily zaberajú 20,8% podiel na trhu s registráciami nových áut. Vypočítali sme mieru rastu nových registrácií elektromobilov v Spojenom kráľovstve od roku 2016 na 1,09 %. Toto zahŕňa aj batériové elektrické vozidlá (BEV) a plug-in hybridné elektrické vozidlá (PHEV). Ak by takéto tempo neklesalo, znamenalo by to, že do roku 2030 sa počet nových registrovaných elektromobilov môže zvýšiť na 41,87 %.

Je zrejmé, že existuje niekoľko ďalších faktorov, ktoré ovplyvnia počet nových áut registrovaných v Spojenom kráľovstve – ak to zákaz ustojí a zostane v platnosti, všetky nové autá registrované v Spojenom kráľovstve by po roku 2030 museli byť tak či tak len elektrické. Tieto čísla nám však môžu poskytnúť obraz o tom, ako by mohol automobilový trh vyzerať, keď príde konečný termín zákazu.

Ako to vyzerá vo vzťahu k nabíjacím bodom?

Prieskum zistil, že 16,25% respondentov sa domnieva, že nedostatok nabíjacích miest je hlavným dôvodom, ktorý bráni Spojenému kráľovstvu prejsť výlučne na elektrickú energiu. Vizualizovali sme počet všetkých verejných nabíjacích bodov (vrátane pomalého, rýchleho a ultrarýchleho nabíjania) v porovnaní s kumulatívnym počtom nových elektromobilov zaregistrovaných v Spojenom kráľovstve.

Aj keď to nezohľadňuje iné nabíjacie miesta, ako sú domáce nabíjačky – ktorých počet by sa mal zvyšovať vďaka zmene zákona, ktorý vynútil opatriť všetky nové stavby inštalovanou nabíjačkou pre elektromobily – poskytuje to prehľad o tak potrebnom počte nabíjacích bodov. Je potrebné držať krok s dopytom.

Keďže si môžeme byť takmer istí, že miera prijatia elektromobilov sa po roku 2030 nevyhnutne rýchlo zvýši, je nutné, aby Spojené kráľovstvo malo viac nabíjacích miest, aby sa tak jazda na elektrický pohon stala rozumne praktizovateľnou. SMMT požaduje do roku 2030 investície do vybudovania aspoň 2,3 milióna nových nabíjacích bodov. V polovici roku 2022 je k dispozícii zatiaľ len asi 1,4% z toho, konkrétne 32 663 bodov.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.