Máme viac ako 1 500 verejných nabíjacích bodov pre elektromobily. Kam sa dostaneme do konca dekády?

Zdroj: Radovan Hlôška

Na Slovensku máme podľa aktuálnych dát Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) ku koncu prvého štvrťroka 2023 k dispozícii 1 576 verejných nabíjacích bodov situovaných v celkovo v 657 lokalitách. Medziročne sa počet verejných nabíjacích bodov zvýšil o 55% a počet lokalít o takmer 53%.

Viac ako dve tretiny všetkých nabíjacích bodov (1 079 ks) patrí do kategórie “normálnych” bodov s výkonom 22 kW (striedavý prúd – AC) a jednu štvrtinu (389 ks) tvoria rýchlonabíjacie body s výkonom 50 kW na jednosmerný prúd (DC). Zvyšok (108 ks) predstavujú ultrarýchle DC nabíjačky s výkonom 150 až 350 kW (DC).

Súvisiacie články

Rozmiestnenie nabíjacích bodov po Slovensku SEVA hodnotí ako “relatívne rovnomerné”. Z jednotlivých krajov mierne vyčnieva len Bratislavský kraj, na ktorý pripadá až 22 % všetkých lokalít. Má ísť o prirodzený dôsledok toho, že práve v Bratislavskom kraji je registrovaný najvyšší počet elektromobilov. O druhé miesto sa prakticky delia Prešovský a Košický samosprávny kraj, ktorá majú oba po 14 %. Podobne to vyzerá aj na pomyselnej tretej priečke, kde sa nachádza Nitriansky a Trenčiansky kraj s 11 % nabíjacích lokalít. Nasledujú Žilinský a Banskobystrický kraj, každý s 10%. Na chvoste zostáva Trnavský kraj s 9% podielom na lokalitách.

SEVA okrem aktuálneho prehľadu počtu a rozmiestnenia nabíjacích staníc zverejnila aj svoju prognózu ďalšieho vývoja slovenskej nabíjacej siete. Rovnako ako pri počte elektromobilov, aj v tomto prípade model prezentuje dva scenáre. Základný, ktorý reprezentuje prirodzený trhový vývoj bez zavedenia dodatočných podporných opatrení. V tomto prípade by sa počet AC nabíjacích staníc mal do roku 2030 navýšiť z aktuálnych 1 053 na 7 756 a počet DC nabíjacích staníc by mal narásť zo 430 na 1 942. Druhý, akcelerovaný scenár, už počíta s aktívnymi podpornými opatreniami. V tomto prípade by sa mal počet AC nabíjacích staníc do roku 2030 zvýšiť až na 15 612 a počet DC nabíjacích staníc na 2 734.

Prognóza vývoja nabíjacích staníc na SR | Foto: SEVA
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.