Nová legislatíva: Prerábate parkovisko? Nabíjacia infraštruktúra je povinná

Nabíjacie stanice CEUC | Zdroj: CEUC

V marci prišla do platnosti nová legislatíva, ktorá upravuje zákon o energetickej hospodárnosti budov. Nabíjacia infraštruktúra pre elektromobily musí byť, podľa nových pravidiel, súčasťou každého nového bytového či nebytového priestoru. Samozrejme, daná úprava má aj svoje pravidlá.

Na Slovensku by postupne mohli rásť nabíjačky pre elektromobily výrazným tempom. Súčasný stav nabíjacej infraštruktúry nie je zlý, no určite potrebuje ďalšie rozširovanie. Na cestách elektromobily pribúdajú a preto je potrebné rozširovať sieť nabíjacích staníc.

Nabíjačka na každom väčšom parkovisku

Od 10. marca 2021 vstúpila do platnosti novela zákona, ktorá upravuje povinnosti pri výstavbe alebo významnej rekonštrukcii bytových a nebytových priestorov. Stavebné povolenie pre takéto projekty dostane zelenú iba vtedy, ak sa v projektovej dokumentácii bude počítať aj s nabíjacou infraštruktúrou, prípadne priamo s výstavbou nabíjacej stanice. Samozrejme, táto povinnosť neplatí plošne a je presne definovaná.

Náš tip
Plán obnovy: Štát postaví národnú sieť rýchlych nabíjacích staníc, investuje 50 miliónov eur

Prvou podmienkou teda je, že musí ísť o nové objekty alebo objekty pred komplexnou rekonštrukciou. Zároveň, na danom mieste sa musí nachádzať aspoň desať parkovacích miest a náklady na výstavbu infraštruktúry nemôžu prekročiť 7 percent z celkových nákladov na výstavbu, respektíve rekonštrukciu.

Súvisiacie články

Ak sú tieto podmienky splnené, tak nebytové domy:

  • s viac ako desiatimi parkovacími miestami musia mať aspoň jednu nabíjaciu stanicu a zároveň
  • pripravenú infraštruktúru pre budúce osadenie nabíjacej stanice na aspoň každom piatom parkovacom mieste.

V prípade, že ide o bytové domy:

  • je potrebné pripraviť infraštruktúru pre každé parkovacie miesto na prípadnú inštaláciu nabíjacej stanice v budúcnosti

Pravidlá sa ešte sprísnia

Web Stredoslovenskej energetiky upozorňuje na ďalšiu pripravovanú úpravu legislatívy, ktorá súčasné pravidlá ešte viac sprísni. Nové pravidlo sa bude týkať aj takých nebytových budov, ktoré boli postavené pred 11. marcom 2021 a majú najmenej 20 parkovacích miest. Každý takýto objekt bude musieť mať vybudovanú aspoň jednu nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Dobrou správou pre obce, mestá a developerov je, že zmena má vstúpiť do platnosti až 1. januára 2025. Na výstavbu potrebnej infraštruktúry majú teda ešte dosť času.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.