LINA: Biologicky rozložiteľný elektromobil z ľanu a cukru

Ekologicky nepriaznivé stopy nezanecháva len prevádzka vozidiel, ale aj ich výroba a likvidácia. Holandský študenti technickej univerzity sa preto rozhodli, že vyrobia biologicky rozložiteľný elektromobil z ľanu a cukru. Ten nesie meno LINA.

Len 310 kg vážiaci živicový automobil dokáže odviesť až 4-člennú posádku, a to maximálnou rýchlosťou 80 km/h. Toto takmer úplne rozložiteľné vozidlo skonštruovali študenti z Technickej univerzity v Eindhovene, konkrétne z tímu TU/Ecomotive, pričom jeho člen Yanic van Riel hovorí:

“Automobil LINA tvoria vrstvy ľanového dreva, ktoré má podobný pomer hmotnosti a pevnosti ako sklolaminát, pričom celé vozidlo váži len 310 kg. Iba kolesá a systémy ich zavesenia nie sú zatiaľ vyrobené z bio materiálov.”

Náš tip
Sono Sion: Prototyp solárneho automobilu za 16 000 € bol predstavený

V súčasnom stave je však vylúčené, aby sa elektromobil dostal na bežné cestné komunikácie, keďže sa nepodrobil crash testom. Vedúci tímu Noud van de Gevel hovorí:

Súvisiacie články

“Naše vozidlo nie je možné podrobiť crash testom, pretože materiál, z ktorého je vyrobené, nie je tak pružný ako kov a ľahko sa zlomí.”

Náš tip
Lightyear One má byť prvým osobným automobilom poháňaným solárnou energiou

Napriek tomu tím TU/Ecomotive dúfa, že dostane od holandských úradov výnimku na otestovanie ich pokrokového elektromobilu. Ten používa na svoj pohon 2 jednosmerné elektromotory s celkovým výkonom 8 kW. Na jedno nabitie dokáže prejsť údajne 100 km.

Zdroje: KdeNabijattuecomotive.nl

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.