eFleet Day 2023: Čaro elektrického ťahača Mercedes-Benz eActros

Mercedes-Benz

Ako budovať nabíjaciu infraštruktúru vo firmách, mestách a obciach? Komu sa elektromobily oplatia? Ako si vybrať ten správny model pre firemné využitie? 

Odpovede na všetky otázky spojené s prevádzkou elektromobilov vo vašej firme, priamo od tých najpovolanejších, prinesie odborná konferencia eFleet Day 2023.

Prednášky a diskusie postavené na reálnych dátach od zákazníkov, ktorí už elektrické autá používajú. Testovacie jazdy na najnovších zástupcoch plne elektrického automobilového segmentu a ukážky praktických riešení pre nabíjanie v každých podmienkach. 

To všetko a omnoho viac prináša na jedno miesto konferencia eFleet Day 2023, ktorá svoje brány otvorí už 29. marca 2023 v priestoroch rezortu x-bionic sphere, Šamorín. Na tomto unikátnom podujatí nemôže chýbať Mercedes-Benz Trucks so svojim plne elektrickým ťahačom Mercedes-Benz eActros.

Mercedes-Benz eActros: Nákladné vozidlo pre novú éru

Ťahač eActros je prvým sériovo vyrábaným elektrickým nákladným vozidlom s hviezdou Mercedes, čím značka hlása príchod novej epochy a vyzdvihuje túžbu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu cestnej nákladnej dopravy. Zoznámiť sa s ním môžete naživo na konferencii eFleet Day 2023!

Podvozok elektrického modelu eActros je vybavený tromi alebo štyrmi batériami, každá s využiteľnou elektrickou kapacitou približne 105 kWh. Maximálna možná kapacita tohto systému dosahuje 420 kWh, čo umožňuje dosahovať dojazd až 400 kilometrov na jedno nabitie. 

Napriek tomu, že v porovnaní s osobnými elektromobilmi ide pri kapacite akumulátora o masívne čísla, netreba sa obávať času stráveného na nabíjacej stanici. Pri zapojení do bežnej 400-ampérovej nabíjacej stanice s jednosmerným prúdom pri nabíjaní maximálnym výkonom 160kW potrebujú tri akumulátory len niečo vyše hodiny, aby sa nabili z 20 na 80 percent. To znamená, že na doplnenie dostatočného množstva energie postačí povinná prestávka vodiča a môže sa pokračovať ďalej.

Súvisiacie články
Mercedes-Benz eActros | Foto: Mercedes-Benz Trucks

Technologickým ťažiskom elektrického modelu eActros je pohonná jednotka – pevná elektrická náprava s dvoma integrovanými elektromotormi a dvojstupňovou prevodovkou. Oba kvapalinou chladené motory poskytujú nepretržitý výstupný výkon 330 kW, pričom najvyšší možný výkon dosahuje až 400 kW. Elektromotory sa pýšia vysokou účinnosťou a vysokým krútiacim momentom, čo sa pretavuje do výrazného zrýchlenia, komfortu a skvelej jazdnej dynamiky. 

Tak ako je pri elektromobiloch zvykom, aj v prípade modelu eActros je prítomný systém rekuperácie. To znamená, že pri brzdení dochádza ku generovaniu elektrickej energie, ktorá sa privádza späť do akumulátorov, čím predlžuje dojazd a zvyšuje efektivitu. 

Mercedes-Benz eActros | Foto: Mercedes-Benz Trucks

V prevádzke pri plnom zaťažení si vodiči vo vnútri kabíny vychutnávajú nízku úroveň hluku, ktorá bola znížená o 10 dB, čo zhruba zodpovedá zníženiu citeľnej úrovni hluku na polovicu. Okrem vyššieho pohodlia pre vodičov to umožňuje bezproblémové prevozy a vykládky v nočných hodinách. 

Nasadenie plne elektrického modelu eActros nie je len o využívaní samotného vozidla a prínosoch elektromobility. Súvisia s tým aj komplexné podporné služby pre manažérov firemných vozových parkov. Slúži na to digitálne riešenie Fleetboard, ktoré zastrešuje všetky potrebné nástroje pre monitorovanie a plánovanie nabíjania, sledovanie stavu batérie, jazdné denníky či aktuálnu polohu vozidla.

Mercedes-Benz eActros | Foto: Mercedes-Benz Trucks

Pri návrhu sa myslelo aj na otázku bezpečnosti. Okrem širokej škály asistenčných systémov, ako je napríklad vonkajší akustický výstražný systém či asistent odbočovania, sú súčasťou vozidla špeciálne nárazové prvky s hliníkovým profilom chránia akumulátory v prípade bočného nárazu, zatiaľ čo v nich integrované snímače dokážu rozpoznať náraz. V takomto prípade sa vysokonapäťový akumulátor automaticky izoluje od zvyšku vozidla. Vodič má okrem toho možnosť kedykoľvek vypnúť vysokonapäťovú sústavu priamo z kabíny.

Firmy môžu mať pri elektrifikácii vozového parku obavy. S cieľom pomôcť dopravným spoločnostiam na ich ceste k e-mobilite preto spoločnosť Mercedes-Benz Trucks začlenila do ekosystému kompletné poradenstvo a služby, ako aj množstvo digitálnych riešení na zvyšovanie využiteľnosti kapacity vozidla a optimalizovanie celkových nákladov na jeho vlastníctvo.

 

Partneri eFleet Day 2023 | Foto: Miloš Debnár
Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.