Antik bude mať tisíc nabíjačiek pre elektromobily. Bikesharing plánuje v 30 mestách

Telekomunikačný operátor Antik má na Slovensku veľké plány v oblasti elektromobility. Novinky chce rozbehnúť ešte v tomto roku, redakcii zive.sk sa podarilo zistiť detaily.

Minulý týždeň spusil Antik v Košiciach najväčší bikesharing na Slovensku a okrem toho predstavil vlastnú stratégiu Elektromobility pre Slovensko, v rámci ktorej chce vyrobiť a postaviť až 1 000 nabíjacích staníc pre elektré vozidlá.

Antik si v Číne nechal už výrobiť prvých tisíc kusov nabíjačiek s výkonom 22 kW (3x32A, 230V). Chce ich masovo stavať napríklad na sídliskách.

Stanice budú schopné nabíjať striedavým prúdom (AC) aj elektrické motorky, e-biky či mobilné telefóny. V pláne je aj výroba verzie s 55-palcovou informačnou obrazovkou na týchto staniciach.

Konektor napájania má byť štandard Typ 2. Elektromobil so 40kWh batériou sa tak dobije na 80 % v priebehu 90 minút. Bude možné nabíjať aj dva elektromobily naraz.

Súvisiacie články

Bikesharing v každom meste pokrytia

„Náš cieľ je spustiť systém vo všetkých mestách nášho pokrytia, v tomto roku ešte aspoň v troch mestách,“ uviedol pre zive.sk Peter Blaas, riaditeľ pre rozvoj Antiku.

Po Košiciach by tak belkovo mohol bikesharing Antiku vyrásť dokopy až v tridsiatich mestách, ktoré spoločnosť postupne ohlási.

V ponuke aj e-bajky

Bikesharing v Košiciach chce spoločnosť priebežne vylepšovať a ponúknuť aj možnosť odparkovania bicykla počas doby výpožičky. Okrem klasických bicyklov chce operátor ponúknuť aj e-bajky a to už tento rok. Doba ich zavedenia bude závisieť od výsledkov prevádzkových testov, priblížil Blaas.

Bike-sharing s elektrickými bicyklami s názvom Aboria bike spustili začiatkom marca aj v meste Trnava.

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.