Nabíjanie elektromobilov zo stĺpov verejného osvetlenia spúšťa Sabinov a Dolný Kubín

Nabíjanie elektromobilov zo stĺpov verejného osvetlenia je už pomerne rozšírené vo vyspelých krajinách. Tento koncept sa pomaly rozbieha aj u nás, po Bratislave má takéto nabíjanie aj Sabinov a čoskoro sa dočká aj Dolný Kubín.

Prvé nabíjačky v Sabinove

O tomto type nabíjania informoval na svojej facebookovej stránke mestský poslanec za mesto Sabinov, Marek Hrabčák. Mesto Sabinov nainštalovalo 2 nabíjacie body s výkonom do 22 kW. Tento nabíjací systém vyvíja a inštaluje slovenská spoločnosť SEAK. Podľa p. Hrabčáka, medzi bytovými domami v Sabinove pribudnú ďalšie nabíjacie body tohto typu. V prvých mesiacoch (testovacia fáza) bude poskytovať mesto nabíjanie zadarmo.

„Dnes 6-12-2020 na ulici 17. Novembra v Sabinove prebiehalo skúšobné nabíjanie plne elektrického VW UP spojené s produkciou  reklamného shotu k nabíjacím stĺpom, ktoré sú situované na verejnom parkovisku medzi bytovými domami. Celá filozofia je postavená na podpore rozširovania elektromobilov, ktoré sa bez takýchto nabíjacích bodov medzi panelákmi len veľmi ťažko budú rozširovať. K týmto prvým verejným nabíjacím stĺpom by v krátkej dobe mali pribudnúť ďalšie nabíjacie stĺpy v rôznych lokalitách nášho mesta s cieľovým umiestnením medzi bytovými domami.”

Nabíjanie elektromobilu VW e-Up! zo stĺpu verejného osvetlenia Sabinov (Foto: FB/Marek Hrabčák – poslanec)

Čoskoro aj Dolný Kubín

Stĺpy verejného osvetlenia fungujú ako nabíjacie body už v niekoľkých mestách na Slovensku. Prvý bod nainštalovali na Železnej studničke pri Bratislave. O postupnom rozširovaní tohto riešenia sa hovorí už dlho a o realizácii v Dolnom Kubíne sa hovorilo už pred niekoľkými rokmi. Napokon sa tak stalo až v posledných týždňoch minulého roka, no v tomto prípade realizáciu nezabezpečuje firma SEAK.

O realizácii projektu rozhodli poslanci mesta Dolný Kubín na zastupiteľstve 12. novembra 2020 a už v priebehu decembra prebehla inštalácia všetkých nabíjacích bodov. V meste je osadených celkovo 6 takýchto stĺpov verejného osvetlenia a všetky sú situované do užšieho centra, prípadne na okraj mesta. Nachádzajú sa pred bývalým kinom, pred daňovým úradom a kolibou. Inštalácia prebehla v rámci projektu modernizácie verejného osvetlenia. Po prvýkrát sme o projekte informovali na našom fóre.

Riešenie je vlastne totožné s tým v Sabinove a pôsobí elegantne. Konektor nabíjania je v osvetlení veľmi ľahko prehliadnuteľný, takže široká verejnosť si prítomnosť nabíjačky pre elektromobily ani nemusí všimnúť. Aby nabíjanie fungovalo správne, pozostáva aj z inštalácie smart prvkov, ktoré zabezpečujú balansovanie dostupného výkonu. Každý stĺp obsahuje 1 AC konektor Typ 2 s výkonom 22 kW. Nabíjanie však zatiaľ nie je spustené, firma realizuje posledné technické úpravy. Podľa našich informácií by do konca marca malo prebiehať testovanie a následne by už mali byť dostupné aj pre verejnosť.

Súvisiacie články

Prvé tri roky bude nabíjanie zadarmo, a to aj bez nutnosti autorizácie. Autorizácia bude prebiehať cez webovú stránku Charge.sk, kde je už možné vidieť jednotlivé nabíjačky aj na mape. Po skončení tohto obdobia prebehne vyhodnotenie projektu. Následne sa mesto bude môcť rozhodnúť, či si toto riešenie ponechá alebo ho firma demontuje a všetko vráti do pôvodného stavu. Nevýhodou takýchto nabíjacích bodov je určite nutnosť pripájať vlastný kábel, avšak každá možnosť nabiť sa počíta. Mesto Dolný Kubín ale má záujem o budovanie nabíjacej infraštruktúry, nakoľko si v poslednej výzve podali žiadosť o dotáciu na výstavbu troch nabíjacích AC bodov.

Budúcnosť vo verejnom osvetlení?

Často sa hovorí, že infraštruktúra nie je pripravená na nabíjanie elektromobilov. Faktom ale je, že verejné osvetlenie bolo stavané dávnejšie, kedy bol potrebný oveľa vyšší výkon pre klasické mestské osvetlenie. V dobe LED svietidiel sa tak dostupná kapacita uvoľňuje aj pre takéto riešenia. Samozrejme, úpravy sú stále nevyhnuté, v niektorých prípadoch aj výmena starších vedení. Zdá sa ale, že ide o pomerne jednoduché riešenie ako rozšíriť možnosti nabíjania v mestách a nabíjacie body dostať aj pred bytové domy na sídliskách.

Napríklad, ako nám prezradil Peter Bročka, primátor mesta Trnava, najbližší polrok plánujú zadanie na celomestskú sieť nabíjacích staníc. Je preto možné, že voľba padne práve na takéto riešenie, vývoj budeme určite sledovať. Zástupcovia firmy SEAK boli aj hosťami podcastu Na plný prúd. V ňom prezradili, že ďalšiu expanziu plánujú v meste Prešov.

Autori: Radovan Skokan a Tomáš Kuník

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.