Je Slovensko pripravené na elektromobilitu? Tvrdé dáta maľujú nepríjemný obraz

Pri posudzovaní toho, či je krajina pripravená na elektromobilitu je potrebné prihliadať na množstvo faktorov. Od kúpnej sily obyvateľstva, cez stav nabíjacej infraštruktúry a cenu pridružených služieb až po podporu zo strany štátu, napríklad vo forme dotačných schém. 

Na to ako sú jednotlivé krajiny pripravené na masový nástup elektrických vozidiel sa aktuálne pozrela agentúra Zutobi, ktorá do veľkej analýzy zaradila všetky dôležité oblasti. Na základe toho zverejnila veľký rebríček s hodnoteniami krajín, index pripravenosti na elektromobilitu.

Prihliadala pritom na záujem verejnosti o elektrické autá, počet registrovaných áut spadajúcich do tejto kategórie, cenu nabíjania, trhový podiel elektrických vozidiel, finančnú podporu a záväzky zo strany štátu či počet nabíjacích staníc. O tom aká je situácia na Slovensku sa dlhodobo diskutuje, no tvrdé čísla, ktoré prináša predmetná analýza, kreslia nepríjemný obraz. 

Nachádzame sa tu na 24. priečke, čo inak znamená, že v pripravenosti na elektromobilitu sme v rámci Európy nebezpečne blízko konca – 9. pozícia odspodu. Horšie je na tom napríklad Poľsko, Dánsko, Španielsko, ale aj Belgicko, Nemecko či Taliansko. Na samotnom vrchole sa ako trojica najlepšie pripravených krajín nachádzajú Nórsko, Spojené kráľovstvo a Holandsko.

Súvisiacie články

V prípade Nórska to vychádza z jasných faktov. Na cestách tu nájdeme najväčšiu koncentráciu elektromobilov, na jeden kilometer cestnej komunikácie pripadá neuveriteľných 35,79 verejných nabíjacích staníc a zaznamenané sú aj rastúce predaje elektrických áut, ktoré majú v roku 2021 až 55% podiel na celkových registráciách. 

Keď sa pozrieme na údaje pre Slovensko, zistíme, že elektrické autá majú len 0,08% podiel, záujem verejnosti je hlboko pod európskym priemerom a na jeden kilometer ciest máme 1,92 verejných nabíjacích staníc. Okrem toho nabíjame približne dvakrát drahšie než v Nórsku. Celkový počet elektromobilov je u nás 1863, zatiaľ čo líder sa pýši číslom 319 540. Aj kvôli týmto skutočnostiam sme v tabuľke tam kde sme. Finálne skóre pre Slovensko znie 2,49/10.

Záujem o elektrické autá síce u nás postupne rastie, pričom počet predaných áut za ostatné tri roky narástol o 368%, no v absolútnych číslach sa stále bavíme o malom počte. Je teda jasné, že máme obrovský priestor na zlepšenie. Pomôcť by v tom mohlo aj ďalšie kolo štátnych dotácií na nákup elektrických vozidiel, ako aj plánované budovanie nabíjacích staníc.

Index pripravenosti na EV | Zdroj. Zutobi
Náš tip
Najlacnejšie elektromobily na Slovensku: aktuálny zoznam a ceny

 

Disqus Comments Loading...

Vážení čitatelia a návštevníci portálu MojElektromobil.sk, pre skvalitnenie služieb používame súbory cookies. Prehliadaním tohto webu tak súhlasíte s používaním týchto súborov.